Градинската работа оказва благотворно влияние на възрастните хора - тя помага за поддържането на постоянна физическа активност, бори стреса и дори увеличава продължителността на живота, предава Би Би Си.

Писателят и пътешственик Дан Бютнер, автор на множество книги, посветени на здравословния начин на живот, проучва пет места по света, където хората се славят със своето дълголетие: Окинава в Япония, Никойя в Коста Рика, Икария в Гърция, Лома-Линда в Калифорния и Сардиния в Италия.

Не само наблюденията на Брютнер обаче, но и различните изследвания досега потвърждават, че градинарите живеят по-дълго и по-малко са подложени на стрес.

В изследване на холандски учени участниците трябвало да изпълнят стресова задача, след което били разделени на две групи. Първите от тях четели в помещение, а другата стояла навън в продължение на 30 минути. Хората, които четели споделили, че настроението им се е влошило повече, докато останалите навън участници се почувствали напълно възстановени. Нивото на хормона на стреса кортизол при тях се понижило.

Австралийски учени, които наблюдавали мъже и жени на 60 години открили, че при тези, които редовно се занимават с градинарство рискът от развитие на слабоумие е с 36% по-нисък. Известно е също, че слънчевата светлина и свежият въздух помагат на превъзбудените хора, страдащи от Алцхаймер да се успокоят.