Какво по-хубаво за детето от престоя на чист въздух през ваканцията – в къщата на баба и дядо или на вилата. Винаги обаче трябва да имате едно на ум.
Хлапетата по природа са много любопитни, често искат да опитат всичко. Много растения привличат детето с ярките си плодове, красиви цветя или необичайни листа.
Ако то опита някои от тях, може да има неблагоприятни последици.

Цветна леха с нарциси е опасно място за деца.
Според гастроентеролога д-р Сергей Лопатин луковиците и листата на нарцисите съдържат отровата ликорин, която атакува храносмилателната, нервната и сърдечно-съдовата система на човека. Най-отровни са луковиците. 

Отровните растения могат да бъдат опасни за детето, дори и да не ги яде, а просто, когато ги пипа с ръце и след това разтърка очите си. Отровата може да влезе през всяка лигавица на тялото.

Някои диви  цветя също могат да причинят тежко отравяне. 
При лютичетата и листата, и цветята са отровни.

А в цветята (и особено в плодовете) на лилиите в градината има токсични вещества, които при поглъщане засягат сърдечно-съдовата система. 

Опасните зеленчуци

Зеленчуците в градината също може да са опасни.
Преди да заведете детето на вилата, е необходимо не само да почистите района от отровни растения, но и да прегледате посадъчния материал.
За малките опасни са не само самите плодове, цветя и листа, но и луковиците и семената.
Повечето отравяния се случват поради невнимание.
Луковиците на нарцисите, например,  лесно се бъркат с луковиците на лука.

Затова си струва отново да проучите какво расте във вашата селска къща и да прочетете информация за растенията, които ще засадите.
Дори обикновените картофи могат да причинят отравяне. Ако детето опита зелени, покълнали картофи или неузрели зелени чери домати, може да се отрови.

Покълналите картофи съдържат в големи количества отровата соланин. Отровата се съдържа и в неузрелите зелени домати и патладжани. 20-40 милиграма от това вещество е смъртоносно за хората.
Симптомите са подобни на обикновеното отравяне - всичко започва с остри болки в корема, гадене и повръщане.
Соланинът първо засяга храносмилателната система, а след това нарушава работата на сърцето, бъбреците и централната нервна система.

Продължава на страницата на Новите родители