Когато сме болни, нищо не е така успокояващо, както чаша ароматен чай в двете ни ръце и парата, която затопля лицето ни. Без значение колко зле сме се чувствали, самият аромат на чая ни кара незабавно да се почувстваме поне малко по-добре.

Без значение дали имате възможност да си отглеждате сами билки, купувате ги насипни или използвате готови пакетчета чай, е важно да имате у дома изброените по-долу билки. Те са ароматни и имат множество целебни свойства. Подобно на лейкопласта или аспирина, те са неизменна част от запасите с лекарства и ви позволяват по всяко време да си приготвите нужната ви чаша ароматен, горещ чай. Без съмнение по света има множество полезни билки, тук се концентрираме върху тези, които можете лесно да отглеждате на терасата, в градината или да намерите почти във всяка билкова аптека.

Мента

Чаят от мента е класика, включва се в почти всички пакетчета чай, комбиниращи различни билки и е харесван заради освежаващото си действие.

Отглеждане: Ментата не просто се отглежда лесно, а направо може да превземе градината ви. Затова е добре да я отглеждате в саксия или в отделна леха. Има различни сортове мента, но качествата им са близки, защото всички съдържат активното вещество ментол.

Забележка: Ако страдате от киселинен рефлукс, ментата може да влоши симптомите ви. Ментата има спазмолитично действие.

Използва се за: болно гърло, облекчаване на болките при подуване на корема и газове, облекчаване на мускулните спазми при диария, има леко отхрачващо действие при настинка или бронхит; предизвиква потене и така намалява високата температура; облекчава гаденето.

Джинджифил

Джинджифилът влиза в състава на много билкови сиропи против кашлица, настинка или гадене.

Отглеждане: джинджифилът е тропическо растение, което лесно се отглежда на закрито. Нуждае се от богата почва, топлина, влажност и непряка слънчева светлина.

Забележка: не се препоръчва превишаването на 4 грама джинджифил на ден – съставките на джинджифила могат да предизвикат раздразнение на лигавицата на устата и диария, ако се приемат в по-големи дози.

Използва се за: облекчаване на гаденето (включително и при пътуване), затопляне, предизвикване на изпотяване за сваляне на температура, облекчаване на възпалено гърло.

Лайка

Чаят от лайка се запарва малко по-дълго време в сравнение с останалите билки, за да се извлекат всички полезни свойства. Има леко приспивно действие.

Отглеждане: Лайката лесно се отглежда от семена. Засейте ги в края на зимата и ги преместете на вън, когато вече няма риск от измръзване. След като порастне, растението почти не се нуждае от грижи и може да вирее и с много малко вода дори и в летните месеци.

Забележка: чаят от лайка трябва да се избягва от хора, които приемат медикаменти за разреждане на кръвта. Хората, страдащи от алергия към амброзия, може да имат и алергия към лайката, защото двете растения много си приличат.

Използва се за: намаляване на тревожността, облекчаване на леко гадене, при болно гърло, при проблеми със съня.

Канела

Канелата не само носи аромата на Коледа, но има и антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства, което я прави идеална за лечебни цели. Канелата е и отличен източник на антиоксиданти.

Отглеждане: канелата е ароматната кора на вид тропическо вечнозелено дърво, което вирее забележително добре в големи саксии в закрити помещения.

Рецепта: една лъжичка канела на прах или пръчка канела, мед и мляко на вкус.

Използва се за: подобряване на кръвообръщението, облекчаване на гаденето, стомашните болки, подуването на стомаха и при храносмилателни проблеми; има затоплящо действие; облекчава възпаленото гърло и симптомите на настинка.