Голямата дропла - най-тежката летяща птица в света, изглежда се лекува сама, като яде билки, които убиват патогени, съобщи ЮПИ, позовавайки се на испански учени.

Изследване на екип от Националния природо-научен музей в Мадрид показва, че тези птици предпочитат билки, съдържащи химически съединения с противопаразитни ефекти ин витро. 

"Показваме, че растенията в храната на голямата дропла са активни и срещу лабораторни модели на патогени. Като пример представяме резултатите от антипаразитни изследвания за два растителни вида. Въпреки че токсичността на P. rhoeas (полски мак) и E. plantagineum (усойниче) се различава, големите дропли показват подчертано предпочитание и към двете растения по време на брачния сезон", се казва в статията в сп. Frontiers in Ecology and Evolution.

Резултатите от изследването подкрепят тезата, че мъжките големи дропли ядат двете растения, защото "усилието при ухажването ги поставя под имунологичен стрес". Тогава те изразходват много енергия за сексуална демонстрация, пише БТА. Хората се самолекуват и се подозира, че това правят и животните, но е трудно да бъде доказано категорично. Авторите на този труд казват, че са необходими още изследвания, за да се потвърди, че големите дропли действително се самолекуват, като ядат растения.