Масивен айсберг, тежащ приблизително 315 млрд. тона, се откъсна от ледения шелф Еймъри в Антарктика. Неговата площ е цели 1636 кв/км. Това е най-големият айсберг, отчупвал се от континента за повече от половин век. Наречен D-28 от Националната океанографска и атмосферна администрация на САЩ, той е голям приблизително колкото Голям Лондон.

Звучи изключително драматично, но имайте предвид, че подобни събития са нормални, а вероятността това конкретно да е вследствие от климатичните промени, е малко вероятно.

Шелфът Еймъри "източва" около 16 процента от ледената покривка на Източна Антарктида и буквално депозира този лед в океана посредством „естествени, циклични процеси на откъсване – процеси, които могат да продължат цели десетилетия“, коментират от Земната обсерватория на NASA.


Източник: NASA Earth Observatory

Откъсналата се част е забелязана от учените за първи път през 2002 г. Те очакваха това събитие години наред. Първоначално се смяташе, че то ще се случи между 2010 и 2015 г. Въпреки че е наистина драматично на пръв поглед, то е част от „здравословния цикъл на ледения шелф“.

Източник: IFLScience