Доказано е, че кучетата са най-разпространените домашни любимци. Само в Съединените щати наброяват над 75 милиона! Да притежаваш куче обаче не е само удоволствие, а и отговорност. Много пъти сме писали за правилното отношение към кучетата и към домашните любимци като цяло. Ето няколко неща, които съвестният стопанин не прави:

1. Да пренебрегва зъбите на своето куче.

Според статистическите данни едва 1 на всеки 6 кучета получава грижа за зъбите си. Повечето дентални проблеми остават незабелязани и нелекувани, поради което се задълбочават и оказват влияние върху цялостния организъм. Установено е, че основната причина, поради която стопаните не обръщат внимание на зъбите на кучето си, е защото то не обича и като цяло процесът по миенето им е неприятен, труден и продължителен. Някои стопани смятат, че тъй като хранят кучето предимно със суха храна, зъбите нямат нужда от миене – нищо подобно! Ако не полагате грижи за зъбите на кучето си, това може да доведе до гингивит и други заболявания.

2. Да го държи вързано на верига.

Представете си живота ви да бъде ограничен в една трета от спалнята ви например и да нямате възможност да се разходите из цялата къща. Неприятно, нали? Кучетата са свободолюбиви същества. Разбираемо е, че се нуждаят от пространство. Ако го държите на верига, ще стане по-агресивно, а и ще се дистанцира от вас като стопанин, защото ще приеме, че не е обичано. Освен това е твърде вероятно да започне да търси начини да избяга. Не оставяйте кучето си вързано, освен за кратко време и само по съображения за сигурност.

3. Да го оставя самО в колата.

Независимо колко прохладно е времето навън, затворената кола може да прегрее за минути. Колкото по-дълго време прекара кучето ви в подобна среда, толкова по-сериозни последствия може да има това върху здравето му – като топлинен удар, мозъчен удар, дори фатален изход. Знаете ли, че в някои държави е абсолютно забранено от закона да оставяш кучето си в колата – именно защото се смята, че е животозастрашаваща ситуация. Ако сте взели домашния си любимец с вас, препоръчваме ви да посещавате само места, в които достъпът на животни е разрешен.

4. Да не го води редовно на ветеринар.

Не забравяйте, че кучетата не говорят. Трудно могат да ви кажат дали нещо ги боли. За тази цел си има ветеринари, които следят здравословното им състояние и се грижат за тях. Тяхна работа е да следят за симптоми, които може изобщо да не сте забелязали. Дори да изглежда добре кучето ви, не пропускайте посещение при ветеринаря. Всички сме здрави, докато не се разболеем. Препоръчва се да водите кучето си на ветеринар на всеки 6 месеца.

5. Да му давате прекалено много храна.

Колкото е вредно недохранването, толкова е вредно и преяждането. Не си мислете, че правите услуга на кучето си, ако му препълните купичката или решите да удвоите дозата му за вечеря, защото е бил много послушен. Това сериозно ще навреди на здравето му. Следете теглото на домашния си любимец и се консултирайте с ветеринар и при най-малко съмнение, че нещо не е наред.

6. Да го бие.

Независимо какво е оправданието ви – не слуша, изял е паспорта ви, скъсал е новия диван – то не е основателно, за да биете кучето си. Ще започне да изпитва страх от вас и ще започне да страни от вас. Възможно е да стане агресивно. Това е психически тормоз. Не мислете, че боят е възпитателен. Проучванията сочат, че кучетата се поддават много по-лесно и успешно на тренировки при положителен стимул.

7. Да го затваря в клетка като форма на наказание.

Колкото и чудесно да ви звучи като възпитателен метод, най-вероятно ще постигнете точно обратния ефект. Според вас клетката е безопасно място. Според кучето клетката е тясно и потискащо място, средство за унижение и тормоз заради нещо, което животното дори не разбира. Ако все пак смятате, че е абсолютно наложително да изолирате кучето си, по-добре го затворете в отделна стая за известно време, докато се успокои.

8. Да му дава от храната си.

Специализираната кучешка храна е измислена неслучайно. Тя съдържа всички полезни хранителни вещества, от които вашият домашен любимец се нуждае. Колкото и да ви е приятно да гледате как ръфа парче пица, не мислете, че му правите услуга или го награждавате по този начин. Единственото, което правите, е да му вредите сериозно. Имайте предвид, че храни като грозде, стафиди, шоколад, пилешки кокали и други могат да бъдат смъртоносни за вашето куче.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side