Панамският канал е изкуствено прокопан канал, който пресича Панамския провлак в най-ниската му част на територията на Панама, свързва Тихия океан с Атлантическия океан и разделя Северна от Южна Америка.

Това е един от най-големите и трудни строителни проекти, чието прокопаване оказва значително влияние върху корабоплаването между двата океана, като елиминира необходимостта от изминаване на дългия и опасен път през Магелановия проток или нос Хорн. Кораб, отправил се от Ню Йорк за Сан Франциско през канала изминава 9500 км - по-малко от половината на курса от 22 500 км около нос Хорн. Той е с дължина 81,6 км, дълбочина 12,5 м, широчина 150 м и е съоръжен с три двойки шлюзове.

Строежът на канала е започнат отначало от френска компания, но известно време след нейния фалит с проекта се заемат САЩ и го завършват. Изграждането на сегашното съоръжение трае от 1904 до 1914 г. От построяването си до 1999 г. каналът се контролира от САЩ, след това - съвместно от САЩ и Панама и от 31 декември 1999 г. се управлява от специална панамска правителствена агенция.