Често се твърди, че "SOS" - сигналът за бедствие, подаван от изпаднали в беда кораби в морето - означава “Save Our Souls” ("Спасете душите ни") или „Save Our Ship ("Спасете кораб ни"), но това не е съвсем вярно.

Когато сигналът за бедствие "SOS" е създаден за пръв път в началото на 20-ти век, той е избран основно заради характерната си последователност в морзовата азбука: три точки / три тирета / три точки ( ▄ ▄ ▄ ▄▄▄ ▄▄▄ ▄▄▄ ▄ ▄ ▄).

Буквите не означават нищо конкретно, но са лесни за изпращане и получаване в морзовата азбука. Ако се паникьосвате на борда на потъващ кораб, последното нещо, което искате да изпратите, е сложен код, който би бил труден за прослушване и лесно би могъл да бъде изтълкуван погрешно от получателя.

"SOS" се асоциира с фразите "Save Our Souls" или "Save Our Ship" едва след като добива широка популярност. Това е пример за обратен акроним – вече съществуваща дума или фраза, която изкуствено е превърната в акроним.

Преди въвеждането на универсален сигнал за бедствие отделните държави и телекомуникационни организации използват различни сигнали, което се оказва изключително объркващо и неефективно в глобализиращия се свят.

През 1904 г. телекомуникационната компания "Маркони" се опитва да въведе кода за бедствие "CQD", който означава “Seeking you. Distress!” ("Търся ви. Бедствие!)" или “All Stations. Disterss!” ("[До] всички станции. Бедствие!"). Междувременно САЩ използват "NC", което означава "Повикайте помощ незабавно", а европейските кораби използват различни кодове.

За да се гарантира, че обречените плавателните съдове няма да се "изгубят в превода", през 1906 г. Международната радиотелеграфна конвенция предлага "корабите в беда да използват следния сигнал: ▄ ▄ ▄ ▄▄▄ ▄▄▄ ▄▄▄ ▄ ▄ ▄ , „повтарян на кратки интервали". Идеята е приета влиза в сила през 1908 г., въпреки че е необходимо известно време, преди моряците да започнат да използват сигнала.

Първото документирано използване на "SOS" от страна на САЩ е през 1909 г., когато Теодор Д. Хаубнер подава сигнал за бедствие на парахода SS Arapahoe край нос Хатерас в Северна Каролина. Хаубнер  изпраща и стария "CQD", в случай че сравнително новият сигнал не бъде разпознат.

Когато на 15 април 1912 г. "Титаник" се сблъсква с прословутия айсберг, старши операторът на безжичната връзка Джак Филипс първоначално подава сигнал за бедствие "CQD". Неговият младши колега Харолд Брайд шеговито предлага да опитат и новия "SOS".

"Това е новият зов [за помощ] и [сега] може би е последният ти шанс да го изпратиш", казва Брайд на Филипс, според доклад на "Ню Йорк Таймс" от 1912 г. Макар че е засечен от околните кораби, явно е било твърде късно за така прехваления "непотопяем кораб".

През 21-ви век "SOS" все още е стандартният сигнал за бедствие, въпреки че морзовата азбука отдавна не се използва като средство за морска комуникация.

Въпреки това, ако сте се изгубили на необитаем остров с няколко кокосови ореха и сноп палмови листа, има и по-лоши начини да повикате помощ. През 2020 г. трима моряци, които са блокирани на отдалечен тихоокеански остров, успяват да привлекат вниманието на спасителите, като изписват гигантско SOS съобщение по пясъчния плаж.

Източник: IFLScience