Някои представители на птичия свят са способни на наистина невероятни подвизи - от 5-часово летене без пляскане на крила до нестихващ полет в продължение на повече от 10 месеца. Цялото това време във въздуха обаче може да умори и най-опитния летец, така че къде си почиват птиците, когато летят над океана? Да видим…

За някои птици най-добрата стратегия е да не спират изобщо. Проучване от 2021 г. разглежда пет вида, които летят на дълги разстояния по време на есенната си миграция, и установява, че тези реещи се видове, сред които соколът скитник (Falco peregrinus) и скорецът (Pandion haliaetus), разчитат на стабилни ветрови условия за създаване на подем, който им помага да пестят енергия за дългите си пътувания.

"Доскоро се приемаше, че подемът е слаб или липсва над морската повърхност. Ние показваме, че това не е така", казва водещият автор Елхам Нурани в изявление. "Вместо това установяваме, че мигриращите птици приспособяват маршрутите си на летене, за да се възползват от най-добрите условия на вятър и подем, когато летят над морето. Това им помага да поддържат полета в продължение на стотици километри."

По данни на Кралското общество за защита на птиците 2000 вида - или 20 % от общия брой на птиците в света – мигрират редовно, макар че според някои данни броят им е още по-голям. Докато някои птици, мигриращи над земя, си имат специфични места за спиране, които се използват от поколения, изследователите се натъкват на по-голям брой птици, отколкото са предполагали, които превръщат корабите в своеобразни спирки за почивка.

В орнитологичната литература спирането на кораби се смята по-скоро за изключение, а доказателствата за това са оскъдни, пишат авторите на статия, публикувана в 2022 г. Същите тези изследователи обаче провеждат океанографска кампания в рамките на Средиземно море и по време на 25-дневната си експедиция регистрират 13 различни вида птици, които кацат на техния кораб.

Екипът установява, че средната продължителност на времето, през което птиците са спирали, е 42 минути. Те смятат, че относително краткият период може да се обясни с липсата на храна на кораба. Въпреки това екипът смята, че повечето птици са избрали да спрат, защото са били изправени пред лошо време или са били в лошо физическо състояние и са имали нужда от почивка.

Като използват данните си за птиците, те изчисляват, че почти 4 милиона птици биха могли да използват корабите в централната част на Средиземно море като места за спиране, което предполага, че е необходимо да се проведат повече изследвания за въздействието на морския трафик върху есенната миграция.