Домашните любимци са любвеобили и верни, но понякога те са готови да ни помогнат в най-тежки моменти, когато дори човешки живот е на косъм. Mental Floss ни предлага няколко такива случая.

Папагалът Уили и бисквитата

През 2009 г. 2-годишно дете в Денвър се задавило с бисквита, която ядяло. Намиращият се в стаята папагал Уили започнал да пляска с криле и да издава звуци, включително и думите "мама" и "бебе", с което привлякъл вниманието на собственичката. Тя дошла точно навреме, за да спаси посинялото от задушаване бебе.

Котката на прозореца

През 2014 г. Джанет Роулинсън взела доза морфин за хроничните болки в гърба си, но изпитала опасна реакция, която почти я повалила в безсъзнание. Котката ѝ успяла да изтича до прозореца на съседния апартамент и ожесточено започнала да тропа с лапа по него. Това накарало хората да проверят какво става и да повикат лекари.

Заекът, усетил диабетен пристъп

През януари 2004 г. Саймън Стегъл внезапно се свлякъл от стола, докато гледал телевизия. Жена му просто решила, че е задрямал, но странното поведение на домашния заек Дори я накарало да провери пак. Оказало се, че случаят е много по-тежък - мъжът бил в диабетна кома и се нуждаел спешно от глюкоза. А най-интересното било, че нормално хората дори не позволявали на заека да влиза в стаята.

Папагал срещу крадец

Рейчъл Мансино се разхождала спокойно с папагала си в един лондонски парк през 2014 г., когато била нападната от непознат. За щастие, пернатата птица на име Уънзи защитила господарката си и с бойни крясъци и здрави нокти принудила нападателя да избяга. "Уънзи е не само спътник, но и оръжие", коментирала по-къно спасената жена.