Съществуват над 250 породи котки – без косми и пухкави, приятелски настроени и единаци, мили и свободолюбиви. Има едно нещо, което ги обединява, и това е, че всички са невероятно красиви.

Кои обаче са най-скъпите породи? Да видим с този любопитен списък, изготвен от колегите ни от BrightSide.

Gallery
Хималайска котка - 500-1300 долара

Хималайски котки са били отглеждани през 1950 г. в САЩ. Те са нежни, покорни и приятелски котки със спокоен нрав.

Снимка: Rob Hainer / Shutterstock

Gallery
Шотландска клепоуха котка - 200-1500 долара

Късокосместата шотландска клепоуха котка е възникнала в резултат на спонтанна мутация в една ферма в Шотландия през 1961 г. Фермерът Уилям Рос забелязал един ден, че сред родените котета едно от тях, което било с подвити уши. В следващите поколения от него се родили още 2 такива котета и станало очевидно, че подвитите уши са доминантен признак, който се предава по наследство.

Снимка: Andrey Tairov / Shutterstock

Gallery
Петербургски сфинкс - 400-1200 долара

Петерболд, известна също като Петербургски сфинкс е била отгледана в Русия през 1994 г. Имат тънка фигура, елегантни глави и големи уши. Срещат се както без, така и с косми. Социални и мили същества са, обучават се лесно.

Снимка: Seregraff / Shutterstock

Gallery
Египетска мау - 500-1500 долара

Външният вид на тези котки е останал непроменен за последните 3000 години – още от времето на древните египтяни. Тези животинки имат както петниста козина, така и петниста кожа.

Снимка: Steve Photography / Shutterstock

Gallery
Мейн кун - 600-1500 долара

Котките от породата мейн кун са едни от най-големите питомни животинки от този вид. Всъщност, титлата най-дълга котка принадлежи на Стиви – мейн кун коте, разпростиращо се на цели 123 см от върха на носа си до края на своята опашка.

Снимка: eZeePics / Shutterstock

Gallery
Ла перм - 200-2000 долара

Тази порода се появила във ферма в Далас, щата Орегон. Малките котета се раждат съвсем голи, но само след седмици се покриват с гъсти къдрици. Ла Перм се е появила вследствие на генни мутации, но в родината ѝ са намерили друго, мистично обяснение на породата: в района на появата ѝ индианците вярвали във вечно бодърстващата богиня Цагаглалал, чиито статуи напомнят котешка муцуна.

Снимка: Linn Currie / Shutterstock

Gallery
Руска синя котка - 400-2000 долара

Една от най-популярните породи късокосмести котки. През 1893 г. придобива популярност и извън Русия. Вярва се, че носи добър късмет в дома.

Снимка: Review News / Shutterstock

Gallery
Серенгети - 600-2000 долара

Историята й започва в Калифорния през 1994 година.  Серенгети обикновено тежи около 8-12 кг. Те имат добре развити органи, големи уши, петниста козина и много дълги крака.

Снимка:  Krissi Lundgren / Shutterstock

Gallery
Котка елф - около 2000 долара

Тази млада порода котки е разработена в САЩ през 2006 г. Елфите са невероятно чисти, интелигентни, палави, комуникативни, любопитни и предани същества. Тези, които са готови да купят тази уникална котка ще трябва да плати доста голяма сума пари – $ 2000.

Снимка: Dan Kosmayer / Shutterstock

Gallery
Тойгър - 500-3000 долара

Тя е създадена чрез кръстосването на домашна късокосместа с бенгалска котка през 1980 г. в Калифорния. Целта е била именно постигането на зашеметяващо красивата тигрова окраска. Котките от тази порода приличат изключително много на тигри и се отличават силно от останалите домашни котки.

Снимка: stockelements / Shutterstock

Gallery
Америкън кърл - 1000-3000 долара

Характеризира се с необикновените си уши, които са извити напред. Води началото си от Калифорния. 

Снимка: Linn Currie / Shutterstock

Gallery
Бенгалска котка - 1000-4000 долара

Порода, получена при кръстосване на азиатска леопардова котка с домашна. Тези котки много обичат да плуват.

Снимка: Shvaygert Ekaterina / Shutterstock

Gallery
Као мани - 7000-1000 долара

Първите сведения за тези котки датират от 1350-1767 г. в т. нар. Тамра Маи или Книга за котешки поеми. В древен Сиам котките Као мане живеели само с кралските семейства и се възприемали като символ на късмета, дълголетието и богатството.

Снимка: Lizmyosotis / Shutterstock

Gallery
Савана – 4000–22 000 долара

Тази порода е създадена чрез кръстосване на африкански сервал и домашна котка. Това са най-големите котки: възрастна котка тежи около 15 кг и достига 60 см височина. Саваните са изключително интелигентни, спокойни, любопитни и активни. Обичат да се къпят, да се разхождат навън и да си играят.

Снимка: Troy Rauenzahn / Shutterstock

Gallery
Ашера - 22 000 - 100 000 долара

Ашерата е най-екзотичната порода домашни котки. Тя е селектирана чрез кръстосването на домашна котка и азиатска леопардска котка. Според създателят на породата, Ашера не предизвикват алергии, въпреки че този въпрос все още не е напълно изяснен.

Снимка: Sake van Pelt / Shutterstock