Обичате ли лудите приключения? Тази компилация от фотографии, подбрани от екипа на Obekti.bg, ще ви пренесе на някои от най-готините и шантави места на света, които ще повдигнат адреналина ви. Независимо дали пътувате по въздух или земя.

Gallery
Тунелът Гуолян, Китай

Построен е от местните и е прокаран през планината. Той е единственият начин за контакт с външния свят. По-късно правителството е построило 1200-метров тунел, за да помогне на местните хора да преминават и пътуват.

Снимка: Yuangeng Zhang / Shutterstock

Gallery
Летище Саба - най-късото на света

Дълго е едва 400 метра. Снимка: Bildagentur Zoonar GmbH / Shutterstock

Gallery
Пазарът на град Меконг, Тайланд

Какво ще кажете за пазар, разположен на жп релси? Няколко пъти на ден търговците трябва бързо да си приберат стоката и щандовете, за да позволят на влака да мине (с около 15 км/ч). След това щайгите с риба, зеленчуци и яйца отново се подреждат и търговията продължава.

Снимка: puwanai / Shutterstock.com

Gallery
"Носът на дявола", Еквадор

Жп линията „Носът на дявола“ е построена на едноименната скала, разположена на 800 метра височина. Доскоро туристите имаха възможността да се возят по покривите на мотрисите, но властите вече забраниха тази практика. И сами можете да видите защо.

Снимка: KalypsoWorldPhotography / Shutterstock

Gallery
Жп мостът Памбан, Индия

Мостът Памбан свързва едноименния остров с Индия. През 1864 г. той е бил унищожен от силните ветрове. Ето защо когато скоростта на въздушните течения надвиши 55 км/ч, влаковете са предупредени за потенциална опасност.

Снимка: AJP / Shutterstock.com

Gallery
Магистралата Каракорам, Пакистан - Китай

Дългият 1300-километра път се смята за магистралата, разположена на най-голяма надморска височина. 

Снимка: C. Na Songkhla / Shutterstock

Gallery
Международно летище "Принцеса Юлиана"

Махо е доста популярна дестинация сред фотографите и търсачите на силни умения. Причината? Самолетната писта на международното летища "Принцеса Юлиана" се намира едва на няколко метра от плажа. Двете места са разделени единствено от тесен път и ограда. Наоколо е пълно със знаци, които предупреждават туристите да не се доближават до пистата. Нито рискът от самолетна катастрофа, нито шумът на кацащите и излитащите машини не са спрели хората да посещават това необичайно място.

Guliver / iStock

Gallery
"Влакът към облаците", Аржентина

Този влак, който тръгва от Салта, в Северозападна Аржентина, отвежда пътниците си високо в Андите. Във всеки негов вагон има кислородни бутилки, в случай че пътниците имат нужда от тях. Влакчето прекосява 400 километра в двете посоки от Салта през планината и достига височина от 4000 метра.

Снимка: Marc Turcan / Shutterstock

Gallery
ЖП линиите на Бангладеш

По местните железници е пълно с хора всеки ден. Бангладеш е една от най-гъсто населените страни на света, но жп мрежата не е особено обширна. Ето защо хиляди хора са принудени да прибягват до този рисков начин на транспорт.

Снимка: Mentari Merah Studio / Shutterstock.com

Gallery
Магистралата Далтън, Аляска

Най-изолираната магистрала в света. Дълга е 666 км и свързва само 3 малки села. Този път се счита за най-снежната магистрала в света.

Gallery
Влаковете в Мумбай, Индия

Железницата в Индия е една от най-големите и натоварени в света. Само тази в Мумбай превозва 7,6 млн. души ежедневно.

Снимка: Matyas Rehak / Shutterstock.com

Gallery
Старият мост над река Витим, Сибир

Той е широк около 1,8 метра и се простира на 570. Замръзва редовно. Няма за какво да се захванете, металните части са изключително хлъзгави, а дървените плоскости са изгнили. Успех!

Снимка: Nail Asfandiarov / Shutterstock

Gallery
Проходът Зоджи Ла, Индия

Ладак и Кашмир са свързани от този 9-километров път. На всичко отгоре той е изключително тесен, но по него се движат и шофьори, и добитък.

Снимка: Witthawas_Siri / Shutterstock

Gallery
Кавказкият път, Грузия.

Свързва Сочи и езерото Рица в планините. Той е доста плашещ на вид, но и впечатляващ. Снимка: Marcin Szymczak / Shutterstock