Колкото и да се изкушавате да наблюдавате доволната физиономия на домашния ви любимец, докато ръфа парче пица или друга вкусотия от трапезата ви, помнете, че неслучайно съществува кучешка храна – тя осигурява всички необходими хранителни вещества за вашия четириног приятел, а човешката храна в повечето случаи може само да му навреди. Ето 13-те най-опасни храни за него:

1. Шоколад

Теоброминът е вид кристален алкалоид, намиращ се в какаото и е част от съдържанието на обичания от всички ни шоколад. Той прилича малко на кофеин, но важното в случая е, че е отровен за кучетата! Поразява сърцето, централната нервна система, бъбреците и др. Признаците на отравяне ще започнат да се проявяват между 4 и 24 часа след консумацията на шоколад. Следете за диария, повръщан, слабост, отпадналост, хиперактивност, припадъци и др. Посетете незабавно ветеринар!

2. Кофеин

Подобно на шоколада, и кофеинът е стимулант. Кучетата са много по-чувствителни към кофеина отколкото хората. Няколко глътки кафе или чай няма да навредят на домашния ви любимец,но ако погълне шепа кафеени зърна например, положението е сериозно. Признаците на отравяне с кофеин са подобни на тези с шоколад.

3. Лук и чесън

Консумацията на тези зеленчуци може да доведе до анемия. Лукът е отровен, а симптомите могат да се появят и няколко дни след консумацията на този зеленчук. Лукът е вреден за кучето във всичките си форми, затова бъдете особено внимателни. Не оставяйте остатъците си от пица с лук на масата през нощта.

 4. Алкохол

Алкохолът е много по-отровен за кучетата отколкото за хората. Дори поглъщането на малко количество може да доведе до повръщане, дезориентация, смущения в централната нервна система, тремор, смущения в кръвната картина и др.

5. Мухлясали храни

Мухлясалата храна (включително хляб) е особено опасна за кучето, затова не оставяйте да се търкалят по масата остатъци от няколко дни и бъдете особено бдителни към кофата за боклук – нека кучето няма никакъв достъп до нея.

6. Грозде и стафиди

Поглъщането на грозде или стафиди (дори малко количество) може сериозно да наруши работата на бъбреците. Кучета, които по принцип не са в добро здравословно състояние, са особено застрашени.

7. Макадамия/австралийски орех

Тези ядки могат да причинят повръщане, депресия, тремор, отпадналост, повръщане, повишена телесна температура. Тези симптоми могат да продължат до 48 часа. Ако имате подозрения, че кучето ви е погълнало макадамия, свържете се с ветеринаря си.

8. Дрожди

Ако се случи да дадете на кучето си хляб, то никога не му давайте суха мая например. Това ще доведе до нарушения в отделителната система. Не само че ще бъде крайно болезнено за животинчето, но също така е възможно да блокирате работата на стомаха и червата.

9. Кокали

Колкото и да е популярно награждаването на кучето с кокал, избягвайте го, защото поглъщането му крие опасности. Пилешките кокали са напълно забранени, защото са изключително крехки и остри и съществува опасност да се забие парче от тях в хранопровода на кучето или в червата.

10. Кочан царевица

За разлика от повечето зеленчуци, този не се абсорбира успешно от кучешкия организъм. Ако кучето погълне целия кочан, това може да блокира хранопровода му. Следете за симптоми като повръщане, загуба на апетит, дискомфорт и други.

11. Ксилитол

Ксилитолът/брезова захар е заместител на захарта, който се извлича от кората на дърветата в Европа (най-вече бук и бреза). Кучетата са изключително чувствителни към това вещество и дори в малки количества може да бъде отровно за тях. Съдържа се в някои дъвки без захар, сладкиши за диабетици, диетични храни.

12. Мляко

Тъй като кучетата не притежават достатъчно количество от ензима лактаза, който разгражда лактулозата в прясното мляко, не е добра идея да давате мляко или други млечни продукти на кучето си. Най-малкото ще му причините диария.

13. Синьо сирене

Повечето хора намират синьото сирене за деликатес, но не и кучетата. Повечето сини сирена (например рокфор) съдържат съставката циклопиазонова киселина или рокфортин, към която кучетата са особено чувствителни. Симптомите са повръщане, диария, тремор, припадъци, гърчове и др. Ако кучето ви е погълнало синьо сирене, обърнете се незабавно към ветеринар.

Адаптация: Цветелина Велчева