Забравете за обичайния туристически маршрут Флоренция, Сиена и Пиза, защото Тоскана може да ви предложи много повече от наклонени кули и Понте Векио. Тя е пълна с малки и китни градчета с къщурки с червени керемидени покриви, древни етруски селца, сгушени в подножието на Апенинските планини и пленителни лабиринти от камък и мрамор. Това без съмнение е един от най-красивите региони в Италия.

В следващите редове ще ви представим 10 от най-красивите местни градчета.

Gallery
Сан Джиминяно

Сан Джиминяно е може би най-известното малко градче в Италия. Градът се намира на 27 км. от Сиена.

Shutterstock

Gallery

Централният площад Дуомо е заобиколен от 13 кули на хиляда години. Най-висока е Торе Гроса – 60 м. Можете да се изкачите до върха й и да разгледате малката галерия за изкуство в нея. А след това да се насладите на гледка към керемидените покриви на града.

Shutterstock

Gallery
Лука

Благословено заобикалян от масовия туризъм и защитен от своите идеално запазени ренесансови стени, това е идеалният образец на тоскански град върху хълм – минус хълма.

В действителност Лука е съвсем равен, което прави още по-добра идеята да наемете велосипед, с който да кръстосвате по неговите вечни калдъръмени странични улици и да посетите старинните дворци, които днес приютяват красиви магазини за антики и бакалии.

Shutterstock

Gallery
Кортона

Кортона е едно от най-старите средновековни градчета в района. 

В древността Кортона e в етруския Съюз на дванадесетте града. През 310 пр.н.е. градът е завладян от римляните, а през 5 век сл.н.е. от готите.

В Кортона се намира църквата Madonna del Calcinaio, построена 1484–1515 от Франческо ди Джорджо Мартини (1439–1501), заради една чудотворна икона на Мария, намираща се преди на стените на калкова мина, затова и името „calcinaio“.

Shutterstock

Gallery

Shutterstock

Gallery
Монтепулчано

Едно от най-високо разположените тоскански градчета, извисяващо се на височина от 665 метра, е Монтепулчано.

Shutterstock

Gallery

То е изградено върху тясно било и се характеризира с дълга главна улица и странични алеи, водещи към крепостните стени. Определено красив град!

Shutterstock

Gallery
Суверето

Името на Суверето идва от дъбовите гори, които обграждат селото, както и насажденията с лозя и маслинови дръвчета. То се смята за едно от най-добрите села в Тоскана. Всяко лято в Суверето се провеждат редица събития и празника "Sagre". 

Shutterstock

Gallery
Барга

Барга е малко градче на хълм, разположено между Лука и Гарфагана в Медиалната долина на река Серчио. През лятото нощният живот в градчето е оживен с опера и джаз фестивалите.

Shutterstock

Gallery

Shutterstock

Gallery
Фосдиново

Фосдиново е порта на старата историческа област Луниджиана, разположена в северната част на Тоскана. Селцето се намира на върха на хълм с изглед към Вал ди Магра и Средиземно море. Известно е с красивия семеен замък "Маласпина" от 12-ти век. 

Shutterstock

Gallery
Питиляно

Това древно градче, заобиколено от гориста местност и приказните хълмове на Тоскана, е построено върху скалите. То води началото си още от 1061 г. Градът е популярен с етруските гробници. Местните ги използват за съхранение на вино. Крепостната стена започва от ръба на скалите и опасва Питиляно.

Shutterstock

Gallery

Shutterstock

Gallery
Монтериджони

Монтериджони е известно заради своята стара част, с добре запазени средновековни стени, които изцяло заграждат старото село.

Shutterstock

Gallery

Shutterstock

Gallery
Волтера

В сърцето на Тоскана, върху хълм сред долините, се намира един средновековен град – Волтера. Гледката е неописуема и градчето притежава своята уникална атмосфера. В древни времена мястото е било едно от най-големите етруски центрове и до днес е запазило някои уникални следи от тази цивилизация.

Shutterstock

Gallery

Stefano Ember / Shutterstock.com