Ежегодно Бавария привлича милиони посетители заради поразителните си градчета. Всяко едно от тях се отличава с богато културно наследство и традиции. От средновековните крайречни селища, през онези, датиращи отпреди две хилядолетия до бивши имперски бижута или китни местности, разположени край заснежените върхове на Алпите – това е рай за всеки пътешественик.

В следващите редове ще ви представим 10 красиви баварски градчета в Германия, които задължително трябва да посетите.

Gallery
Линдау

Линдау е стар баварски остров-град сгушен в източната част на езерото Констанс, на около 150 км югозападно от Мюнхен. Старият град е разположен върху 0.68 кв. км остров, свързан със сушата посредством мост и жп линия. Оживени и колоритни улици, романтични алеи и някои наистина уникални забележителности на Бавария и дори Германия - всичко това можете да го намерите тук, в Линдау.  

Снимка: trabantos / Shutterstock.com

Gallery

Shutterstock

Gallery
Гармиш-Партенкирхен

Сгушен в Баварските Алпи, под най-високия връх в Германия Цугшпице (2964 м), зимният курорт Гармиш-Партенкирхен е сред най-популярните ски-дестинации в Европа. 

Звездата му изгрява с домакинството на зимните олимпийски игри през 1936-а г. и до ден-днешен славата му не залязва. 

Shutterstock

Gallery

Гармиш вече е изгоден и за българските скиори, ако сравним цените там с тези в популярните родни ски-центрове.

Shutterstock

Gallery
Фюсен

Разположен е на 5 километра от границата с Австрия на брега на река Лех. Гербът му е трискелион.

Градът съществува като селище от римски времена на пътя Виа Клаудиа Аугуста, водещ от Северна Италия до Кастра Аугуста, днешен Аугсбург. Римското име на града е Фетибус (Foetibus), латинизирана германска дума за крака. През 9 век във Фюсен е основан бенедиктински манастир, който днес се използва като сграда на общината и исторически музей.

Снимка: Dmitry Kovba / Shutterstock.com

Gallery

Снимка: Guillermo R. Vallejos / Shutterstock.com

Gallery
Регенсбург

Регенсбург е всичко друго, но не и скучен. Тук откриваме 1500 защитени сгради, които са паметници на културата. 984 от тях формират „Средновековния град с района Щадтамхоф“, който от 2006 г. е част от световното наследство на Юнеско.

Shutterstock

Gallery

Shutterstock

Gallery
Вюрцбург

Вюрцбург е най-красивото съчетание от история, култура и вино. Този резидентски и университетски град, разположен живописно на двата бряга на Майн, блести не само с оживената си атмосфера и увличащ чар. Той е известен и като център на лозарството във Франкония и не на последно място като град, прочут с изключителните си забележителности.

Shutterstock

Gallery

Shutterstock

Gallery
Ротенбург об дер Таубер

Това е може би най-добре запазеният средновековен град в Европа. Ежегодно той привлича туристи от всички кътчета на света. Тесните улички и очарователните площади сякаш не са се променили от времето на кмета Нуш, който спасява града от разрушение по време на Тридесетгодишната война.

Shutterstock

Gallery

Shutterstock

Gallery
Бамберг

Разположен като Рим на седем хълма и справедливо известен като един от най-красивите малки градове в цяла Европа, магията на Бамберг е неразривно свързана с неговата богата история като столица на Свещената Римска империя при Хайнрих ІІ, най-известния син на града

Shutterstock

Gallery

Съкровищница на архитектурата от всички периоди, затворени в град, който по никакъв начин не е застинал музеен експонат, Бамберг те изпълва с жива радост при посещение заради своята история, антикварни магазини и девет пивоварни. 

Shutterstock

Gallery
Пасау

Пасау е малко градче в югоизточна Германия, разположено в близост до границата с Австрия. Градът е известен като университетски център и в него ежегодно се обучават над 8000 студента.

Shutterstock

Gallery

От далечната 1217 година, когато е основан, до днес Пасау пази история, традиции, култура, архитектура. И всичко това в комбинация с модернистичен дух, белязал развитието на града и инфраструктурата.

Shutterstock

Gallery
Shutterstock

Намира се на бреговете на река Вьорниц в южната част на Франконските възвишения. Укрепен е със стени и кули през 1305 г. от император Анри V.

Shutterstock

Gallery

Това е бил един от малкото имперски градове, в които са имали смесено католическо-протестантско управление и администрация, както и равен брой на протестанти и католици с еднакви права. Това приключва през 1802 г., когато Бавария превзема града.

Shutterstock

Gallery
Кобург

Разположен е в североизточния край на Франконската койпер-лиасова равнина.

Pecold / Shutterstock.com

Gallery

Кобург е с население от 42 015 жители към 2005 г. От 1746 е столица на князете Сакс-Кобург-Гота до 1918 г., когато Германия е провъзгласена за република.

Shutterstock