Астрономи твърдят, че са открили нов мини спътник, който, подобно на Луната, лети в орбитата на нашата планета, пише The Independent.  

Обектът, наречен 2020 CD3, е открит от учени от Международния астрономически съюз на 15 февруари. След това е бил наблюдаван многократно в небето през следващите дни.

Това позволило на астрономите да снимат и съберат повече информация за обекта, докато се движи около Земята. Новият мини спътник, който свети с особена яркост, е с диаметър между 1,8 метра и 4 метра.

Смята се, че астероидът е бил прихванат от земното притегляне още преди три години. Официалното потвърждение, че обектът съществува и се е превърнал в нов спътник на Земята, дойде преди два дни от Центъра за малки планети.

Наблюдения и изчисления показват обаче, че обектът "ще бъде само временно свързан" със Земята и няма да остане постоянен спътник като Луната.

2020 CD3 е вторият потвърден мини спътник след 2006 RH120 (обект със сходен размер, който орбитираше земята между септември 2006 и юни 2007).