Близо 41 години първият български спътник лети в околоземна орбита. Прототипът на Интеркосмос България 1300 се реставрира в Стара Загора. След като бъде възстановен в оригиналния си вид, той ще бъде изложен в специален монумент, изграден с помощта на доброволци и дарения от местния бизнес, предава БНТ.

Първият български изкуствен спътник е изстрелян в космическата орбита на 7 август 1981 г. Поводът тогава е 1300 години от основаването на България. Апаратът Интеркосмос изследва взаимодействието между Слънцето и Земята в продължение на две години, след това подаването на данни спира. През пролетта на 2016 г. обаче става ясно, че спътникът е активен. И се очаква да продължи да лети още 520 години.

"Той се намира на такава височина над земята, че атмосферата му влияе изключително слабо и след около 500 години механичната енергия, която му е зададена първоначално при изстрелването му, ще започне да се губи при това гравитационно взаимодействие със земята и по една спираловидна траектория ще падне в атмосферата и ще изгори", заяви Алексей Стоев - директор на Института по космически изследвания към БАН в Стара Загора.

Идеята за създаването на спътника се ражда в Стара Загора. Затова именно тук се намира и прототипът на оригиналния апарат.

"Спътникът е бил тогава последен модел на технологиите на космическите апарати от онази епоха, винаги когато се създават космически апарати, се правят три екземпляра. Това са отделните детайли на третия екземпляр на спътника Бя 1300", заяви Алексей Стоев.

След като детайлите бъдат реставрирани, спътникът ще бъде изложен в специален монумент. Инициативата е на местна фондация и в нея се включват редица дарители и фирми, които помагат с материали.

"Изгражда се от прозрачни поликарбонатни плоскости един ограждащ обем, в който вътре ще запазим самия спътник В средата на цялата инсталация ще има част от планетата Земя, която ще свети в реални цветове", заяви арх. Пламена Гогошева.

А светлините на монумента ще се захранват от стационарни велоергометри, които ще задвижват самите посетители.