Ета Кил (Eta Carinae) е един от най-забележителните обекти в нашата галактика. По всяка вероятност той е изграден от две масивни звезди и преди 187 години (от земна гледна точка) системата изхвърля огромно количество газ, като по този начин създава ярка мъглявина. Това е т.нар. „Велико изригване“, което превръща Ета Кил за кратко във втората най-ярка звезда на небосвода. Тя, разбира се, избледнява с всеки изминал ден, но днес, благодарение на нашите мощни телескопи и чудото на новите технологии, можете да се насладите на това космическо тяло както никога досега.

В нова визуализация, създадена за Universe of Learning на NASA, Ета Кил обкръжаващата я мъглявина Хомункул – се виждат в комбинация от различни дължини на вълната (от инфрачервени до рентгенови). По този начин визуалните учени успяват да подчертаят различните региони на мъглявината и да превърнат 2D изображенията във впечатляващо 3D.

Насладете ѝ се!

Ета от Кил е представител на ярките сини променливи, които са млади горещи звезди с голяма маса, които имат внезапни промени в блясъка. Тяхното поведение е аналогично на земните гейзери – тези звезди могат да бъдат спокойни много дълго време, а след това за съвсем кратко време се наблюдават взривове и огромни избухвания в тях, свързани с изхвърлянето на вещество в пространството.

Както останалите масивни звезди, Ета от Кил е обречена на кратък живот – около 1 милион години. Тя ще завърши живота си с експлозия на свръхнова в следващите 100 000 години. Намира се на разстояние 7500 светлинни години от нас и не може да се наблюдава от България.

Източник: IFLScience