На 20 март настъпи астрономическата пролет, но както без съмнение знаете, смяната на сезоните не е характеристика, присъща единствено и само за нашата планета. И този невероятен GIF на Сатурн, създаден благодарение на наблюдения с телескопа „Хъбъл“, го доказва. На него можете да видите промените на газообразния гигант с невъоръжено око и буквално за секунди.

Данните и анализът, публикувани в The Planetary Science Journal, покриват периода от 2018-а до 2020-а. Сатурн е наклонен към орбитата на въртене около Слънцето на 27°. За справка – наклонението на Земята е 23°. Въпреки близките стойности обаче на Сатурн му е необходимо много повече време, за да се завърти около Слънцето – всеки тамошен сезон трае 7,5 години, а не едва 4 месеца, както е при нас.

Северното лятно равноденствие на газообразния гигант настъпи през май 2017-та, което означава, че наблюденията на „Хъбъл“ показват средата на лятото в северното полукълбо. Виждаме как екваторът става с 5-10 процента по-ярък през този 3-годишен период. Цветът на атмосферата също се променя заради химичните реакции в атмосферата на планетата, предизвикани от слънчевата светлина.

„Тези малки промени в цвета на лентите на Сатурн, настъпващи от година на година, са забележителни – казва планетарният учен д-р Ейми Саймън от центъра за космически полети „Годард“ на NASA. – С наближаването на есента в северното полукълбо на Сатурн ние виждаме как полярните и екваториалните региони се променят. Атмосферата обаче също варира за по-кратки времеви периоди.“

Източник: NASA/ESA/STScI/A. Simon/R. Roth

Според екипа са настъпили промени и в скоростта на ветровете по екватора. През 2018-та те са се движили с около 2900 км/ч. Изглежда обаче през 2019-та и 2020-та те са се поуспокоили и скоростта име намаляла почти двойно, сочат наблюдения на космическия апарат „Касини“.

Измерванията се основават на движението на облаците. Ето защо учените смятат, че промяната в скоростта е вследствие от факта, че облаците се виждат на по-различна височина в атмосферата. Ако случаят наистина е такъв, то облаците при наблюденията на „Хъбъл“ ще се простират на 60 км по-надълбоко в атмосферата в сравнение с наблюденията на „Касини“.

„Това, което открихме, е лека промяна (от година на година) в цвета, може би във височината на облаците и във ветровете. Не е изненадващ фактът, че промените не са огромни – все пак ние наблюдаваме само една малка част от сатурновата година – добавя Саймън. – Очакваме да настъпят големи промени на ниво сезони, тук наблюдаваме какво се случва, когато планетата малко по малко навлиза в следващия сезон.“

Източник: IFLScience