Ако сте наблюдавали небето по здрач през последните няколко дни, може би сте забелязали две ярки светлини. Това не са звезди, а планети: Венера и Юпитер. Двете небесни тела са в съединение през последните няколко дни, като ще се приближат максимално едно до друго (привидно) на 1 март.

Съединението се случва, когато два небесни обекта се появяват близо един до друг на нощното небе, въпреки че в реалния живот са разделени от стотици милиони километри. В някои случаи обектите могат да изглеждат толкова близки, че в резултат на това да се слеят в един много по-ярък обект. Венера и Юпитер ще бъдат на разстояние по-малко от един градус, но не достатъчно близо, за да изглеждат като едно ярко тяло.

Един градус е приблизително колкото малкия ви пръст на една ръка разстояние. Всеки градус е разделен на 60 дъгови минути. На 1 март двете планети ще бъдат на разстояние 39 дъгови минути една от друга, а на 2 март - на 45 дъгови минути. След това те ще продължат да се разделят, като Венера ще изгрее в западното небе, а Юпитер ще изчезне зад Слънцето, преди да се появи отново преди изгрев в края на април.

Съединенията не са супер редки и между Юпитер и Венера обикновено се случват веднъж приблизително на всеки 13 месеца. Но ако не искате да пропуснете това, уверете се, че имате ясна видимост към западното небе от малко преди залез слънце нататък. Както обикновено, ако нямате добри метеорологични условия, проектът Virtual Telescope "Виртуален телескоп" организира живо предаване на събитието.

Източник: IFLScience