По време на успешното кацане на роувъра Perseverance на Червената планета вероятно сте забелязали, че парашутът му се отличава със странна подредба от червени и бели шеврони.

Оказва се, че тя въобще не е случайна, а представлява таен код. В рамките на 6 часа интернет детективите я разрешиха и разкриха красивото послание зад нея:

Dare Might Things: „Осмеляваме се да правим могъщи неща.“

От години наред фразата е мото на Лаборатория за реактивно движение на NASA (JPL) и е взета от речта на американския президент Теодор Рузвелт през 1899 г.

„Далеч по-добре е да се осмеляваме да правим могъщи неща, да печелим славни триумфи, дори и осеяни с провали, отколкото да се съревноваваме с онези бедни души, които нито изпитват наслада, нито страдание, защото живеят в сивия здрач, който не познава нито победа, нито поражение.“

Това скрито послание бе споменато за първи път по време на живото предаване, посветено на кацането на роувъра, от системния инженер Алън Чен: „Надяваме се, че нашите инженерни постижения могат да вдъхновят другите. Поради тази причина понякога оставяме умишлено съобщения в създадените от нас неща, които другите да откриват.“ Впоследствие Чен подканва всеки, който иска, да се опита да ги открие.

Първото решение бе публикувано в интернет от ИТ студента Абела Паф в Twitter. Според него съобщението е било разкодирано от него и баща му – те установяват, че нашивките са подредени в концентрирани кръгове, кодирани в 10-битов шаблон.

„Всяко бинарно число кодира позиция в азбуката, като се започва от 1 – обяснява той.“

Ако червените секции са единици, а белите – нули, то пръстените могат да бъдат разбити на блокове, представляващи тези числа. Впоследствие добавяте числото 64. Съответно първата буква в кода е 0000000100 (което дава числото 4). Добавяте 64 и получавте 68, а това е ASCI кода за главната буква D.

Това обяснява вътрешните три кръга. Външният пръстен пък изобразява и букви, и числа - 34 11 58 N 118 10 31 W. Те бяха публикувани от Reddit потребителя tend0g и всъщност представляват географските координати на Лабораторията за реактивно движение на NASA (34°11'58" N 118°10'31" W).

Главният инженер Адам Стелцнър от Лабораторията за реактивно движение потвърди, че решението е правилно.

Това обаче не е единственото тайно послание на „Пърси“. Слънчевите лъчи, изобразени върху роувъра – и по-специално в близост до чипа, носещ имената и посланията (над 10,9 млн.) на различни земляни – всъщност представляват морзов код. Explore as One - „Изследвайте като един“. В шасито на марсоходи пък откриваме и своеобразен семеен портрет с всички роувъри на NASA - Sojourner, Spirit, Opportunity, Curiosity, Perseverance и Ingenuity.

Кой знае, може би има и други тайни, които тепърва ще бъдат открити?

Впрочем, и Curiosity крие своите скрити послания. По неговите колела откриваме буквите JPL, изписани с морзов код (Jet Propulsion Laboratory).

Източник: Science Alert