Марсоходът „Пърси“ на NASA, който през изминалото лято изучава древната речна делта в кратера Джезеро и сега, се натъкна на нещо наистина невероятно – предварителен анализ на една от събраните от него скали показва, че тя е с най-високото съдържание на органични молекули до момента, на което някога сме се натъквали на Червената планета.

Органичните молекули представляват смеси, съставени основно от въглерод (обикновено и с водород, кислород и други елементи). Това са молекули, които съставляват и всички други форми на живот на нашата планета. Те обаче не се срещат само сред живите организми. Съществуват и процеси, които могат да доведат до образуването им и които не са единствено биологични.

Тези молекули са попаднали в скалите преди доста време. Днес Марс е суха и студена планета, но преди милиарди години (а може би дори и по-скоро) на нея е имало вода. Река се е вливала в това, което днес наричаме кратера Джезеро. Тя е изваяла делта от кал и тиня. Скалите, които „Пърси“ проучва в момента, представляват изсъхналите седименти, които някога са представлявали кал. На 20 юли марсоходът сканира скалата с прякор Wildcat Ridge. И именно тук се натъква на изключително голямото съдържание на органични молекули.

Двете проби – с размера на ученически тебешир – са кръстени Hazeltop и Bearwallow. Те са взети от Wildcat Ridge съответно на 25 юли и 2 август. Източник: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

„В далечното минало пясъкът, калта и солите, които днес съставляват пробата от Wildcat Ridge, са се натрупали в условия, в които животът потенциално е процъфтявал“, казва Кен Фарли, който е част от мисията на „Пърси“.

„Фактът, че органичната материя е открита в подобна седиментна скала – за която се знае, че тук, на Земята, запазва вкаменелости на древните форми на живот – е важен“, допълва той. Да, инструментите на борда на „Пърси“ са изключително способни. Ако искаме обаче да научим повече за тази проба, ще трябва да изчакаме да бъде доставена до Земята за по-задълбочен анализ. А това ще стане най-рано след около 10 години.

Близък кадър на два вида скали, които "Пърси" проучва в кратера Джезеро. Източник: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Източник: IFLScience