На 24 септември астероидът 2020 SW ще се приближи до Земята по-близо от орбитата на Луната. Без паника, няма опасност от сблъсък, съобщава Центърът за изследване на близкоземни обекти към Лабораторията за реактивни двигатели, изследователско звено на американската космическа агенция NASA.

Според Virtual Project Telescope очаква се космическият обект да е на едва 27 хил. км от планетата ни. За сравнение – средно Луната се намира на 384 хил. км от нас (което приблизително е равно на 30 Земи). Астероидът от своя страна ще премине на разстояние от около 2.1 Земи.

Това означава, че 2020 SW ще премине по-близо от телевизионните и синоптичните сателити, които орбитират на разстояние от около 35 888 км от Земята (според EarthSky).

Учените все още не са определили точния размер на астероида. Според Центъра за изследване на близкоземни обекти обаче неговата дължина обаче е между 4.4 и 9.9 метра.

Големият колкото близо една каравана астероид бе открит едва миналата седмица – на 18 септември от обсерваторията „Маунт Лемон” в Аризона. За него бе съобщено на следващия ден от Minor Planet Center – финансирана от NASA група, която се занимава с наблюдението на малки планети, комети и естествени спътници (не е необичайно да откриват и неизвестни астероиди – само през септември Minor Planet Center обяви, че са засечени 244 близкоземни обекта).

Орбитата на астероида 2020 SW е оцветена в сиво. Източник: JPL/NASA

Когато астероидът 2020 SW премине покрай планетата ни на 24 септември в 14:18 ч българско време, учените очакват земната гравитация да промени курса му. Впоследствие той ще ни навести отново чак на 3 юни 2029-а, допълват от Лабораторията за реактивни двигатели на NASA.

Астероидът е и сравнително бърз. Той пътува с 27 720 км/ч или 7.7 км/с. Когато се доближи до нас, той ще изглежда по-ярък, но няма да е видим за невъоръженото човешкото око.

Ако искате да го зърнете, посетете сайта на Virtual Telescope, чието живо предаване по темата ще стартира в 01:00 часа на 24 септември.

Източник: Live Science