Нов телескоп, заел се с изучаването на Слънцето, направи нови забележителни снимки на слънчевата активност.

DKIST (Daniel K. Inouye Solar Telescope) заработи официално на 23 февруари тази година. Това е най-големият слънчев телескоп в света и неговите наблюдения с висока разделителна способност върху слънчевата корона ще хвърлят повече светлина върху нашата звезда.

Той е разположен в Халеакала, Мауи и може да заснеме характеристики с диаметър най-малко 20 км.

Снимките, които ви представяме днес, не са първите, които DKIST прави. Те обаче демонстрират една особено забележителна характеристика на нашата звезда, а именно – слънчевите петна.

Слънчевото петно представлява част от повърхността на Слънцето, чиято температура е значително по-ниска от тази на околните области.

Разликата е причина „по-хладната“ област да изглежда тъмна на фона на обкръжаващата я фотосфера. Според настоящите научни представи, процесът на редуциране на обичайната конвекция (пренос на топлина) се дължи на образуването на аномални струи („туби“, с цилиндрична форма) от магнитно поле, 2500 пъти по-силно от земното.

На изображението по-горе, публикувано в Twitter, можете да видите едно подобно слънчево петно в неподозирани детайли. Тъмният регион, известен като умра, е с диаметър, сходен с този на нашата собствена планета. Тя е направена в момент, в който слънчевата сонда „Паркър“ приближава Слънцето на 25 февруари.

Наблюденията на DKIST могат да бъдат комбинирани с данни от „Паркър“, за да получим една доста по-цялостна картина на слънчевия феномен.

Друга снимка, направена от телескопа през май миналата година, показва няколко слънчеви петна, зеещи като същински бездни.

Източник: NSO/AURA/NSF

Източник: Science Alert