Първото въобще предаване на живо от орбитата на Марс е насрочено за петък, 2 юни.

Европейската космическа агенция ще бъде онлайн в рамките на 1 час в YouTube по случай 20-тата годишнина на „Марс Еккспрес“ – един проект, който има за цел да научи повече за нашия най-близък планетарен съсед. Кадрите ще бъдат изпращани директно към земята от камерата VMC на борда на апарата и ще показват Червената планета в цялата ѝ прелест.

Тъй като тази мисия продължава вече близо две десетилетия, оборудването определено не е първа младост. Пък и това е първият път, в който някой опитва подобно нещо, така че да се надяваме, че всичко ще мине по вода.

„Това е стара камера, създадена по начало за инженерни цели, намираща се на почти 3 млн. км от Земята – подобно нещо не е опитвано досега и ако съм честен, не сме 100 процента сигурни, че ще се получи“, казва Джеймс Годфри, ръководител на операциите на космическия кораб в центъра за управление на мисията на ЕКА в Дармщат.

"Но аз съм доста оптимистично настроен. Обикновено виждаме снимки от Марс и знаем, че те са направени преди няколко дни. Развълнуван съм да видя Марс такъв, какъвто е сега - толкова близо до марсианското "сега", колкото е възможно да се получи!

На теория предаването  е „на живо“, но на практика ще има леко забавяне поради времето, необходимо на светлината да измине огромната дистанция между Земята и Марс. Разстоянието зависи от орбитите на двете планети, но средната стойност е около 225 милиона километра.

Времето между заснемането на изображенията от орбита около Марс и появата им на вашия екран ще бъде приблизително 18 минути: около 17 минути за преминаване на светлината от Марс до Земята и още една минута за преминаване през кабелите и сървърите на земята. Ако имате проблем с това, можете да отнесете оплакванията си към скоростта на светлината.

Великолепните изображения, които редовно се правят от VMC, обикновено се съхраняват и след това се "свалят" на Земята на всеки няколко дни, където се обработват и се предоставят на света във Flickr. С тяхна помощ са направени някои важни научни открития.

"От тези изображения открихме много неща, включително еволюцията на рядко срещано продълговато облачно образувание, витаещо над един от най-известните вулкани на Марс - високия 20 км Арсиа Монс", добавя Хорхе Ернандес Бернал, част от екипа на VMC в ЕКА.

Източник: IFLScience