Всяка година нощното небе става все по-светло и звездите се виждат все по-слабо, съобщи Асошиейтед прес.

Според изследване, анализирало данни от повече от 50 000 любители астрономи, изкуствените светлини правят нощното небе с 10 на сто по-ярко с всяка следваща година.

Това е много по-бързо от предишните оценки на учените въз основа на сателитни данни. Изследването, анализирало данни от 2011 г. до 2022 г., е публикувано в сп."Сайънс".

"Година след година губим възможността да виждаме звездите", каза Фабио Фалчи, физик в университета на Сантяго де Компостела, който не е участвал в изследването. "Ако все още виждате някои от най-затъмнените звезди, значи просто сте на тъмно място. Но ако виждате само най-ярките звезди, значи сте на място с много силно светлинно замърсяване", каза той.

Годишната промяна от десет на сто "е много по-голяма от очакваното - понякога забележимо ясна в рамките на човешкия живот", каза Кристофър Киба, съавтор на изследването, физик в Германския изследователски център за геонауки в Потсдам.

Киба и екипът му дават и пример. Когато се ражда дете, на небето ясно се виждат 250 звезди. Когато детето навърши 18 г., едва 100 звезди ще са все още видими в небето.

"Това е истинско замърсяване, което засяга хората и дивата природа", каза Киба.