В началото на годината изстрелванията на мега съзвездия от типа на StarLink на Илон Мъск бяха разкритикувани остро заради начина, по който яркостта и орбитата им се отразяват на сегашните и бъдещи наземни обсерватории. Ситуацията обаче изглежда е по-зле, отколкото предполагахме. Нови резултати подсказват, че изкуствените сателити увеличават значително светлинното замърсяване.

Новият научен труд, публикуван в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters, разглежда целия „облак“ от създадени от човека обекти, който орбитира нашата планета. Това включва както активните, така и изоставените сателити, части от ракети и множество дребни фрагменти космически боклук.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by IFLScience (@iflscience)

Отделните и най-големи обекти могат да бъдат уловени единствено от най-прецизните инструменти, но като цяло този боклук над нас произвежда сияние, което увеличава яркостта на нощното небе с над 10 процента над естествените нива. Това е отвъд пределната граница, установена през 1979-та за място, за което се смята, че е светлинно замърсено.

„Нашите резултати подсказват, че все повече хора – не само астрономите – няма да могат да се наслаждават на девствените нощни небеса. Настоящият научен труд може наистина да промени естеството на този диалог - казва съавторът на проучването Джон Барентайн, директор на Public Policy for the International Dark-Sky Association. – За разлика от наземното светлинно замърсяване, този тип изкуствена светлина на небето може да бъде видяна в много по-голяма част от земната повърхност. Астрономите строят обсерватории далече от градските светлини, за да могат да имат достъп до тъмни небеса, но тази форма на светлинно замърсяване има много по-голям географски обхват.“

Изследването е първото, което отчита цялостния ефект на изкуствените обекти в Космоса върху нощното небе. Екипът не е очаквал той да е от особено голямо значение за средностатистическия наблюдател, но анализът показва, че това е много важен фактор, който трябва да вземем предвид за в бъдеще.

„Нашата основна мотивация бе да определим по какъв начин външните източници (като например космическите отпадъци в околоземната орбита) допринасят за яркостта на нощното небе – казва водещият автор на проучването Мирослав Косифач от Словашката академия на науките. – Очаквахме увеличението в яркостта на небето да е незначителна или никаква, но нашите първи теоретични изчисления се оказаха изключително изненадващи и това ни подкани да обявим резултатите си незабавно.“

Частните компании започнаха да намаляват отразителната способност на изстрелваните от тях обекти, но това вероятно няма да е достатъчно. Рязкото увеличение на обектите, намиращи се около Земята, ще промени драстично начина, по който изглежда нощното небе.

Източник: IFLScience