Животните по целия свят сега живеят нощем под небе, което страда от светлинно замърсяване, причинено от прекомерната употреба на изкуствена светлина, предаде ТПС за БТА. Заради осветлението в градските райони през нощта не могат да се видят звездите, на които мигриращите птици разчитат за навигация. Това привлича животните към опасни места и нарушава режима им на сън. Но ново израелско изследване установява, че това явление всъщност убива животните.

Проучването на зоологическия факултет при Университета в Тел Авив изследва въздействието на продължителното светлинно замърсяване с ниска интензивност върху два вида пустинни гризачи - златистата бодлива мишка, която е активна през деня и спи нощем, и нощната обикновена бодлива мишка, която денем спи.

"Средната продължителност на живота на бодливите мишки е 4-5 години и първоначалният ни план беше да наблюдаваме въздействието на изкуствената светлина през нощта върху техните колонии, като измерваме ефекта върху репродуктивността, благосъстоянието и продължителността им на живот. Но драматичните резултати осуетиха плановете ни", казва ръководителката на изследването проф. д-р Нога Кронфелд-Шор, която е главен научен съветник на израелското министерство по опазване на околната среда. "В два отделни случая, в две различни заграждения, всички животни, които бяха изложени на бяла светлина, умряха в рамките на няколко дни. Не бяхме забелязали никакви предварителни признаци, а аутопсиите в медицинския факултет на Университета в Тел Авив и във ветеринарния институт "Кимрон" в Бейт Даган не показаха никакви аномалии в труповете на бодливите мишки", обясни проф. Кронфелд-Шор. 

 "Предполагаме, че излагането на изкуствена светлина през нощта е отслабило имунния отговор на животните, оставяйки ги без защита срещу някакъв неидентифициран патоген. В нито едно от другите заграждения не беше регистрирана подобна необичайно висока смъртност и доколкото ни е известно,  сходно събитие не е било документирано досега от изследователите", каза тя.

Констатациите бяха публикувани неотдавна в лондонското издание "Сайънтифик рипортс".

"При повечето видове, изследвани досега, включително и при хората, биологичният часовник се синхронизира от светлината. Този механизъм е еволюирал в продължение на милиони години в резултат на дневните и годишните цикли на слънчевата светлина – деня и нощта и тяхната различна продължителност, която съответства на смяната на сезоните", обясни Хагар Варди-Наим, докторантка в Университета в Тел Авив и една от ръководителите на изследването.

"Различните видове са развили модели на активност, които съответстват на тези промени в интензивността на светлината и дължината на деня, и са развили анатомични, физиологични и поведенчески адаптации, подходящи за дневна или нощна активност и сезонност. През последните десетилетия обаче хората промениха правилата чрез изобретяването и широкото използване на изкуствена светлина, което води до светлинно замърсяване", допълва тя.

Еднакъв брой мъжки и женски бодливи мишки от общо 96 екземпляра са били поставени в осем външни заграждения. Загражденията са стимулирали условията на живот в природата: всички животни са били изложени на естествените условия на околната среда, включително естествения цикъл светлина/тъмнина, температурата на околната среда, влажността и валежите. Всяко заграждение е съдържало укрития и достъп до достатъчно храна.

В продължение на 10 месеца експерименталните заграждения са били изложени на изкуствена светлина с ниска интензивност през нощта, подобна на тази от уличните лампи в градските райони. Някои от гризачите са били изложени на студена бяла светлина, други на по-топла жълто-бяла светлина, трети на синя светлина, а останалите са останали на тъмно като контролна група. Животните са били наблюдавани за промени в поведението и физическото им състояние.

Експериментът е бил проведен отново през следващата година.

Изследователите са установили, че светлинното замърсяване е повлияло и на способността на гризачите да се размножават.

"В дивата природа и двата вида бодливи мишки се размножават основно през лятото, когато температурите са високи и новородените имат най-голям шанс да оцелеят. Изкуствената светлина обаче изглежда обърква животните", казва Варди-Наим.

"Обикновените бодливи мишки започнаха да се размножават целогодишно, но раждаха по-малък брой малки на година. Прогнозата е, че малките, родени през зимата, няма да оцелеят в природата, което допълнително би намалило репродуктивния успех на този вид", обясни тя.

Варди-Наим допълни, че размножаването на златистите бодливи мишки е било засегнато по различен начин. "Колониите, изложени на изкуствена светлина през нощта, продължиха да се размножават през лятото, но броят на малките намаля наполовина в сравнение с контролната група, която продължи да се развива и размножава нормално."

Варди-Наим отбеляза, че според последните проучвания около 80 процента от световното население е изложено на изкуствена светлина през нощта, а площта, засегната от светлинното замърсяване, нараства ежегодно с между два и шест процента. "В малка и пренаселена държава като Израел много малко места остават незасегнати от светлинното замърсяване", заключи Варди-Наим.