В първия по рода си експеримент за спасяване на света НАСА ще атакува малък, безобиден астероид, намиращ се на милиони километри от нас, предаде Асошиейтед прес.
                   
В понеделник космическият апарат, наречен ДАРТ (Double Asteroid Redirection Test (DART) - Тест за пренасочване на двоен астероид) ще се насочи към астероида с намерението да го удари челно със скорост от 22 500 километра в час. Ударът би трябвало да е достатъчен, за да го тласне в малко по-съкратена орбита около неговата космическа скала-спътник. И да покаже, че ако някога на пътя ни се изпречи астероид-убиец, ще имаме шанс да го отклоним.

"Това е нещо от научнофантастичните книги и наистина баналните епизоди на "Стар Трек" от времето, когато бях дете, а сега вече е реалност", казва ученият от НАСА Том Стейтлър.
                   
Камери и телескопи ще наблюдават сблъсъка. Ще са необходими обаче дни или дори седмици, за да се установи дали той действително е променил орбитата на астероида.

Тестът за планетарна защита на стойност 325 милиона долара започна с изстрелването на ДАРТ миналата есен.

Астероидът-мишена     

Астероидът, към който е насочен погледът на ДАРТ, е Диморфос (Диморф), намиращ се на около 9,6 милиона километра от Земята. Всъщност той е "хилавият спътник" на 780-метров астероид, наречен Дидимос (Дидим), чието наименование на гръцки означава близнак, пише БТА. Открит през 1996 г., Дидимос се върти толкова бързо, че учените смятат, че той е изхвърлил материал, който в крайна сметка е формирал малка луна. Диморфос, чийто диаметър е около 160 метра, обикаля около родителското си тяло на разстояние по-малко от една миля (1 миля - 1,6 километра).    

"В случая наистина става въпрос за отклоняване на астероид, а не за разрушаването му", казва Нанси Чабът, планетарен учен и ръководител на екипа на мисията в Лабораторията по приложна физика към университета "Джонс Хопкинс". "Това няма да взриви астероида. Няма да го разбие на много парчета. По-скоро ударът ще издълбае кратер с размери десетки метри и ще изхвърли в космоса около 1 милион килограма скали и отломки.

НАСА настоява, че няма никаква вероятност някой от астероидите да застраши Земята, сега или в бъдеще. Това е причината за целта да бъде избрана именно тази двойка. 

Таранът ДАРТ

От лабораторията към университета "Джонс Хопкинс" подхождат минималистично при разработването на ДАРТ, предвид факта, че той по своята същност е таран и го очаква сигурно унищожение. Космическият апарат има един-единствен инструмент - камера, използвана за навигация, насочване и документиране на крайното действие. Смятан по същество за купчина отломки, Диморфос ще се появи като точка светлина час преди удара, която ще става все по-голяма и по-голяма на изображенията от камерата, изпратени на Земята.

Ръководителите на мисията са убедени, че ДАРТ няма да се блъсне в по-големия Дидимос по погрешка. Навигацията на космическия апарат е проектирана така, че да разграничи двата астероида и през последните 50 минути да се насочи към по-малкия от тях.

Космическият апарат с размерите на малка вендинг машина и с тегло 570 килограма ще се блъсне в астероид с тегло около 5 милиарда килограма. "Понякога го описваме като удар на количка за голф в Голямата пирамида", казва Чабът.

Вероятността ДАРТ да пропусне целта си според НАСА е по-малка от 10 процента. Ако премине с гръм и трясък покрай двете космически скали, апаратът ще ги срещне отново след две години, за да направи втори опит.
                   
Спасяването на Земята

Малкият Диморфос прави една обиколка около големия Дидимос на всеки 11 часа и 55 минути. Сблъсъкът с ДАРТ би трябвало да съкрати този период с около 10 минути. Макар че самият удар би трябвало да е видим веднага, може да отнеме няколко седмици или повече, за да се установи дали орбитата на малката луна е променена. Камерите на ДАРТ и на миниатюрен придружаващ спътник ще заснемат сблъсъка отблизо. 

Телескопи на всички седем континента, заедно с космическите телескопи "Хъбъл" и "Джеймс Уеб", както и ловеца на астероиди на НАСА "Луси", могат да видят ярка светкавица, когато ДАРТ удари Диморфос и изпрати потоци от скали и отломки в космоса.

Обсерваториите ще проследят двойката астероиди по време на обиколката им около Слънцето, за да видят дали ДАРТ е променил орбитата на Диморфос. През 2024 г. европейски космически апарат на име ХЕРА ще премине по пътя на ДАРТ, за да отчете резултатите от удара.

Въпреки че планираното "побутване" би трябвало да промени съвсем леко позицията на малката луна, това ще доведе до голяма промяна с течение на времето, смята Чабът. "Така че, ако искате да направите това за планетарна защита, трябва да го осъществите пет, десет, петнадесет, двадесет години предварително, за да може техниката да сработи", казва тя. 

Дори ако ДАРТ пропусне, експериментът все пак ще даде ценни сведения, според Андреа Райли от НАСА. "Ето защо тестваме. Искаме да го направим сега, а не когато има реална необходимост", каза тя. 

Множество астероидни мисии

Планетата ни е в процес на преследване на астероиди. НАСА разполага с близо половин килограм (450 грама) отломки, събрани от астероида Бену, които са на път Земята. Ценният товар трябва да пристигне през септември следващата година. 

Япония е първата страна, която взе проби от астероид, постигайки това два пъти. Китай се надява да последва примера й с мисия, която ще стартира през 2025 г. 

Междувременно космическият апарат "Луси" на НАСА се насочва към астероиди близо до Юпитер, след като беше изстрелян миналата година. 

Друг космически апарат, Near-Earth Asteroid Scout, е натоварен в новата лунна ракета на НАСА в очакване на старта й. Той ще използва слънчево платно, за да прелети следващата година покрай космическа скала, която е по-малка 18 метра. 

През следващите няколко години НАСА планира да изстреля и телескоп за идентифициране на трудно откриваеми астероиди, които биха могли да представляват риск. Една от астероидните мисии е спряна, докато се извършва преценка на нейното бъдеще. Космическият апарат "Психея" на НАСА трябваше да стартира тази година към богат на метали астероид между Марс и Юпитер, но екипът не успя да тества навреме софтуера за полета. 

По Холивудски

През десетилетията Холивуд е създал десетки филми за космически убийци. Сред тях са "Армагедон" от 1998 г., който доведе Брус Уилис в Кейп Канаверал за снимките, и миналогодишният "Не поглеждай нагоре" с Леонардо ди Каприо начело на звезден актьорски състав. 

Ръководителят на Службата по планетарна защита на НАСА Линдли Джонсън смята, че е гледал всички филми след "Метеор" от 1979 г., който е неговият личен фаворит, "откакто Шон Конъри ме изигра". Той отбелязва, че макар някои от научнофантастичните филми да са по-точни от други, забавлението винаги побеждава. 

Добрата новина е, че през следващото столетие "брегът изглежда чист" и няма известни заплахи. В противен случай "щеше да е като във филмите, нали?", казва ръководителят на научната мисия на НАСА Томас Цурбухен. 

Тревога обаче будят неизвестните заплахи. По-малко от половината от 140-метровите обекти са потвърдени, като милиони по-малки, но въпреки това опасни обекти се движат наоколо. "Тези заплахи са реални. Специалното на този момент е, че можем да направим нещо по въпроса", каза Цурбухен. "Не като взривим астероид като героя на Уилис - това би било последна, най-последна мярка, или като молим държавни ръководители да предприемат действия, както напразно опита героят на Ди Каприо. Ако времето позволява, най-добрата тактика би могла да бъде да избутаме представляващия заплаха астероид от пътя ни като ДАРТ.