По Коледа ни очаква космическо явление, което не е било наблюдавано близо 800 години – Юпитер и Сатурн ще се доближат изключително близо една до друга на нашия небосвод.

Тази небесна синхронизация започна още през лятото и в периода 16-25 декември разстоянието между двете планети ще е едва 1/5 от пълната Луна.

Въпреки че Юпитер и Сатурн реално няма да са физически близо една до друга, за всеки, който погледне към небето, те ще приличат на една ярка сияеща точка.

„Подравняванията между тези две планети са рядкост – случват се веднъж на около 20 години. Това конкретно обаче е изключително рядко, тъй като двете планети ще изглеждат особено близко една до друга“, казва астрономът Патрик Хартиган от Университета Райс.

Ето как ще изглеждат двете планети за хората, които решат да ги наблюдават от Земята. Източник: Patrick Hartigan/CC BY 4.0)

Последното подобно явление се е случило в ранните часове на 4 март 1226-а.

За да се насладите максимално на гледката, трябва да се намирате в близост до екватора. Но ако небето е чисто, подравняването ще бъде видимо от всяка една точка на Земята.

Двете планети ще се появяват на небосклона всяка вечер за около час след залез Слънце.

„Вечерта на 21-ви декември, когато ще се намират най-близо помежду си, те ще приличат на двойна планета – ще са разделени само от 1/5 от диаметъра на пълната Луна – казва Хартиган. – За повечето хора, наблюдаващи явлението с телескоп, всяка планета и няколко от техните най-големи спътници, ще бъдат видими в рамките на едно и също полезрение.“

Въпреки че предишното подравняване се е случило чак през Средновековието, следващото ще настъпи сравнително скоро – през март 2080-а, а след това – чак през 2400-та.

Източник: Science Alert