Внезапен период на неочаквана слънчева активност почти довел до започването на ядрена война през далечната 1967 година.

По време на Студената Война, светът е бил на косъм от ядрено унищожение повече от веднъж. Един от тези инциденти е бил на 23 Май 1967, когато военната радарна система на САЩ, която е била проектирана да засича Съветските ракети, внезапно започнала да се срива.

Вярвайки, че това е прелюдия към масирана атака от страна на Съветския Съюз, правителството на САЩ взело решение да приготви своите стратегически бомбардировачи, всеки от които е носел ракети с ядрени бойни глави, за излитане.

Преди да бъде изстреляна дори и една ракета, в последния момент е дошла заповед, която е спряла атаката. Оказало се, че сривът в радарната система не е прелюдия към атака от стра на на Съветския Съюз, а е всъщност причинен от слънчева буря.

“Това е истинска илюстрация на термина “ядрена война на на косъм”, казва изследователката Долорес Книп. “Самолетите не са излетели – ние сме сигурни в това. Била ли е войната неизбежна? Това, което знаем е, че решенията са били взимани в рамките на няколко часа и че научната информация е успяла да стигне до правилното място в правилното време за да предотврати катастрофа.”

Източник Gizmodo