Не знаем кога точно ще настъпи пикът на активността на настоящия слънчев цикъл, но сме наистина близо до него - а Слънцето не разочарова с активността си. За първи път от януари 2005 г. насам Центърът за прогнозиране на космическото време на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) издаде предупреждение за силна геомагнитна буря от клас G4. Изключително високоскоростна плазма от Слънцето се приближава към Земята.

Нашата планета ни защитава добре благодарение на магнитното си поле, но е важно да сме наясно с последиците от най-мощните геомагнитни бури. Буря от клас G4 (явление със сериозен интензитет, което е предпоследната стъпка в петстепенната скала) може да предизвика широко разпространени проблеми с контрола на напрежението и да създаде неприятности с навигацията и функционирането на спътниците, които са ни необходими за ежедневната дейност - от комуникации до навигация. Тя може да доведе и до прекъсване на радиовръзката.

Новините обаче не са изцяло лоши. Очакват ни и впечатляващи полярни сияния (поне в някои части на света). При взаимодействието на слънчевата плазма с магнитосферата на Земята частици ще летят наоколо и ще се удрят в атмосферата. В зависимост от газа, с който взаимодействат, те излъчват различни цветове.

Количеството и енергията на прииждащата плазма са толкова значителни, че полярните сияния ще се виждат на по-ниски магнитни ширини от обикновено - може би чак до северна Калифорния в САЩ и до северна Германия в Европа. В Южното полукълбо, Тасмания и южния остров на Нова Зеландия би трябвало също да има известно небесно светлинно шоу.

Слънчевото петно AR3664 в действие. Източник: NASA/SDO/AIA

Причината за всичко това се крие в огромно и изключително активно слънчево петно, наречено AR3664. През последните няколко дни то бе отговорно за няколко слънчеви изригвания. Слънчевото петно е широко колкото 16 Земи, подредени една до друга - толкова голямо, че може да се види с просто око.

Поне пет коронални изхвърляния на маса са се насочили към Земята. Възможно е три от тях да се комбинират в "канибал" - това е ситуация, в която последващо изхвърляне на коронална маса е по-бързо от предишните. Така то ги настига, слива се с тях и удря планетите по пътя си като едно своеобразно цунами от плазма.

Короналните изхвърляния на маса от последните няколко дни. Двете ярки точки са Юпитер (вляво) и Венера (вдясно). Източник: NASA/ESA/SOHO

Плазмата ще достигне Земята още днес - 10 май. По-голямата част от нея ще падне в събота. Геомагнитната буря ще продължи до 12 май.

На всеки слънчев цикъл (който трае около 11 години) се случват около 100 силни геомагнитни бури. Екстремните слънчеви бури са много по-редки - само четири на цикъл. Но например последният беше странен и нямаше нито една от този тип. Последната екстремна геомагнитна буря беше на Хелоуин 2003 г. и причини прекъсване на електрозахранването в Швеция и повреди електрически трансформатори в Южна Африка.

Източник: IFLScience