Слънцето се събуди.

Слънчевият минимум между цикъл 24 и 25 – периода, в който нашата звезда е най-малко активна, настъпи официално през декември 2019 г. През последните няколко месеца обаче Слънцето се активизира и учените отчетоха множество мощни слънчеви изригвания. Само преди около две седмици имаше ново силно слънчево изригване, като и коронално изхвърляне на маса. Впоследствие геомагнитни бури бушуваха поне няколко дни. Изглежда, че пътят към слънчевия максимум през 2025 г. ще бъде осеян с мощни събития от този тип.

В интервю за Space.com Бил Мърта, програмен координатор в Центъра за прогнози на космическото време към Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания коментира опасността от множество последователни коронални изхвърляния на маса.

В този сценарии дори и изхвърлянията да не са мощни, те ще са трудни за предричане и съответно – няма да можем да се подготвим адекватно за тях. Тези вълни от плазма изминават 150 млн. км между Слънцето и Земята, след което се врязват в магнитното поле и атмосферата. Могат да повредят сателитите и електронните устройства, както и да повлияят на радио комуникацията.

„Това първо коронално изхвърляне на маса изминава 93 млн. мили и проправя път за останалите след него – казва Мърта пред Space.com – Понякога казваме, че "канибализира" предстоящото."

Коронално изхвърляне на маса тип канибал с определена мощ може да увреди критично инфраструктурата. Често е невъзможно да се подготвим за подобно нещо. Изключително трудно е да се правят прогнози на космическото време. Освен това не винаги разполагаме с данни за това как земното магнитно поле ще се държи при несигурната магнитна дистрибуция на короналните изхвърляния на маса. Според Мърта това е най-лошият възможен сценарии.

Събитието Карингтън от 1859 г. е най-силната геомагнитна буря в историята. Ако тя се случи днес, последиците ще са катастрофални. Слънчевата активност - с много петна и изригвания - започва от 28 август и продължава до 2 септември. Веднага след обяд на 1 септември британският астроном Ричард Карингтън наблюдава най-големия протуберанс, който предизвиква огромно изхвърляне на маса от короната на Слънцето. То се понася към Земята и стига до нея само за 18 часа (обикновено са нужни 2-3 дни) и провокира най-силната геомагнитна буря в историята на наблюденията, с общата мощност еквивалентна на десет водородни бомби.

През 2009 г. NASA изчислява, че ако подобно нещо се случи днес, високотехнологичната структура ще бъде парализирана. Близо 130 млн. души в САЩ ще останат без ток. Водоразпределението също ще бъде засегнато. Храната и лекарствата със специфични изисквания за съхранение ще бъдат изгубени за 12-24 часа. Отоплението или охлаждането в домовете няма да бъде достъпно, телефоните също и т.н.

Източник: IFLScience