През последните няколко нощи Земята бе обляна в зелена и червена светлина, която прелива в небето - и това е само началото.

Тя е следствие от слънчевите бури, при които огромни потоци от материал, избухнали от Слънцето, се удрят в магнитното ни поле.

Явлението не е необичайно, но това, което прави сегашните слънчеви (или геомагнитни) бури толкова специални, е тяхната забележителна сила. Не сме виждали толкова големи слънчеви смущения от Голямата слънчева буря по Хелоуин през 2003 г.

Въпреки че подобно събитие има потенциала да създаде сериозни проблеми на Земята, досега, Изглежда, сме се измъкнали до голяма степен невредими.

Резултатът: абсолютно смайващи полярни сияния, които танцуват по небето на Земята, на много по-ниски географски ширини, отколкото обикновено се наблюдават тези чудни зрелища.

В продължение на няколко поредни нощи тези условия се запазват, като предизвикват две геомагнитни бури от ниво G5. Те са обозначени като "екстремни" - най-мощният клас слънчеви бури, които връхлитат нашата планета. И могат да бъдат опасни.

Големите бури по Хелоуин предизвикаха колебания в електропреносната мрежа в Северна Америка, прекъсване на електрозахранването в Швеция и разрушиха 12 трансформатора на електроцентрали в Южна Африка.

Доколкото ни е известно, сегашните слънчеви бури не са причинили никакви щети, въпреки че се съобщава за нарушения в електропреносната мрежа. С отшумяването на интензивността на бурите намалява и опасността от тях, но в близко бъдеще може да се очакват нови слънчеви бури.

Виновник за това е област от слънчеви петна на име AR 3664, която в момента се вижда без телескоп, ако все още имате очила за затъмнение - НЕ гледайте директно в Слънцето без защита на очите.

Освен това тя е изключително активна и е отговорна за няколко изригвания от клас X - най-мощните, на които е способно нашето Слънце. Но самите изригвания не оказват толкова силно въздействие върху Земята. Тази чест се пада на изхвърлянията на коронална маса (ИКМ), които понякога се появяват заедно с изригванията и се освобождават от областите на слънчевите петна, където възстановяването на слънчевото магнитно поле предизвиква огромни изблици на енергия.

ИКМ са масивни изхвърляния на плазма и магнитни полета, които се изхвърлят от Слънцето в Слънчевата система, в рамките на милиарди тонове. И те наистина са нещо, което трябва да се види.

ИКМ могат да пътуват до Земята в продължение на дни, но когато най-сетне се ударят в магнитното поле на нашата планета, те предизвикват голяма бъркотия. Частиците в ИКМ се ускоряват по линиите на магнитното поле на Земята, докато не бъдат изхвърлени в атмосферата ни, където взаимодействат с частици, които вече са там.

Образува се полярно сияние, което е предимно зелено. Но когато е особено енергично, можем да видим огромни стени от червено сияние, които осветяват небето. Това е свързано с участващите частици и височината, на която те си взаимодействат.

Зеленото полярно сияние се причинява от слънчеви частици, които взаимодействат с кислород на височина между 100 и 300 километра. Но ярката алена светлина, която наблюдаваме, е резултат от взаимодействието с кислорода на по-големи височини - между 300 и 400 километра. И тя трябва да е поне 10 пъти по-ярка от зелените полярни сияния, за да се види с невъоръжено око.

Други последствия от слънчевата буря включват споменатите аномалии в електропреносната мрежа, които са резултат от течения, породени от взаимодействието на частиците в атмосферата. Тези течения създават пренапрежения в електропреносните мрежи, които могат да причинят повреди. А сателитите и високочестотните радиокомуникации могат да бъдат нарушени, въпреки че повечето хора няма да забележат това.

На този етап AR 3664 е на път да изчезне зад диска на Слънцето, но нещата далеч не са към своя край. Съвсем наскоро бе регистрирано изригване от клас X и въпреки че не е насочено към нас, което и да е ИКМ може да изпрати частици, които да допринесат за продължаващите слънчеви бури.

NOAA прогнозира умерени геомагнитни бури до 02:00 UTC на 13 май. Но тъй като Слънцето е на път да достигне (или е в разгара си) пика на своя 11-годишен цикъл на активност, не се изненадвайте, ако повече области със слънчеви петна започнат да ни осигуряват светлинно шоу.

Можете да проверите дали има вероятност да видите полярни сияния на уебсайта на Центъра за прогнозиране на космическото време на NOAA за северното полукълбо и на Центъра за прогнозиране на космическото време на Австралийското метеорологично бюро за южното.

Източник: Science Alert