Гигантска „дупка“ се появи на повърхността на Слънцето и до идния петък тя потенциално може да изпрати слънчев вятър със скорост 2,9 млн. км към Земята.

Малко по-рано бе открита коронлална дупка на нашата звезда, която надвишава размера на планетата ни 30 пъти. И докато тя се завърташе и изчезваше от полезрението ни, на преден план се появи нова гигантска коронална дупка – 18 до 20 пъти по-голяма от Земята.

Короналните дупки отделят слънчеви ветрове в космическото пространство, които потенциално могат да повредят сателитите и, ако достигнат до планетата, да доведат до образуването на впечатляващи сияния.

Учените не се притесняват, че тази дупка може да навреди на инфраструктурата. Те обаче смятат, че може да образува сияния в някои части на света. Ето защо.

„Дупката“ е разположена в близост до слънчевия екватор

Короналните дупки се срещат сравнително често. Те обаче обикновено се появяват в близост до полюсите на звездата и слънчевият вятър от тях се разпръсква в космоса. В момента обаче активността на Слънцето се доближава до своя пик – нещо, което се случва през приблизително 11 години. При това положение тези дупки могат да се появят и по екватора, казва Матю Оуенс, професор по космическа физика в Университета на Рийдинг.

Източник: NASA/Solar Dynamics Observatory

„Тази се намира на екватора и това на практика гарантира, че няколко дни, след като се завърти и премине централния меридиан, към Земята ще се насочат доста силни ветрове“, казва той пред Insider.

Слънчевите ветрове достигат изключително високи скорости – някои дори повече от 800 км/с. Т.е. с около 2,9 млн. км/ч.

„Формата на тази коронална дупка не е особено специална. Това, което я прави интересна обаче, е нейното местоположение“, казва Даниел Вершарен, професор по космическа и климатична физика в Лондонския университетски колеж.

„Очаквам, че към петък вечер или събота сутринта до Земята ще достигнат някои доста бързи ветрове от тази коронална дупка“, допълва той.

Короналните дупки позволяват на слънчевите ветрове да се измъкват от Слънцето значително по-лесно

Слънцето представлява една гигантска плазмена топка. Тази плазма се движи от вътрешността на слънцето към повърхността му и по този начин създава магнитни полета, които се издуват и набъбват, сблъскват се и се сливат.

Според NASA короналната дупка се появява, когато тези магнитни полета се изстрелват право нагоре в пространството. Това улеснява много слънчевия вятър - парчета плазма от слънцето - да се разпръсне в космоса с висока скорост.

Тези области обикновено са по-хладни и с по-малка плътност от заобикалящата ги гореща, бушуваща плазма, което обяснява защо те се виждат като по-тъмни петна на снимките на Слънцето.

Ако тези магнитни линии са обърнати към Земята, този вятър ще се разбие в атмосферата ни.

"Ако той е ориентиран в южна посока, е по-вероятно да имаме космическо метеорологично събитие, но все още не знаем това", казва Вершарен пред Insider.

Източник: Insider