Ново впечатляващо видео, създадено от Европейската космическа агенция, ни пренася директно над марсианския кратер Корольов. То е генерирано от снимки, направени от инструмента HIRSC на борда на „Марс Експрес“, както и с помощта на топографска информация. Крайният резултат е един 3D пейзаж на кратера. Илюзията за полет над него пък е постигната

Кратерът е пълен със замръзнала вода. Той е с диаметър около 80 километра и се намира в северното полукълбо на Червената планета.

По своя обем марсианското езеро е сходно със седмото най-голямо езеро на Земята – Голямото Мече езеро в Северна Канада, чийто воден обем е около 2236 km3.

Освен да прави магически снимки на Марс, сателитът „Марс Експрес“ събира информация именно за количеството воден лед на Червената планета.

Кратерът Корольов е кръстен на бащата на съветската космическа програма – Сергей Корольов. Диаметърът на образуванието е 81,4 километра, а дебелината на водния лед е около 2 километра. Според последните проучвания, ледената покривка на кратера се е формирала заедно с него, като той не е бил изпълнен с вода от съществуващите преди 2 милиарда години океани на Червената планета.