Изследователи от САЩ се натъкнаха на новородена гигантска планета в близост до Земята, обикаляща в орбита около млада звезда, предаде CNN.

Обектът, кръстен 2MASS 1155-7919 b, се намира на 330 светлини години от нас, което го прави най-близкия по рода си, наблюдаван някога. Откривателите му са от Рочестърския институт и са използвали данни, събирани от космическата обсерватория „Гая“ на Европейската космическа агенция. Според тях планетата е 10 пъти по-тежка от най-голямата в Слънчевата система – Сатурн.

Звездата, около която тя обикаля, е на 5 млн. години или 10 хил. пъти по-млада от Слънцето. Разстоянието между тях се равнява на 600 пъти повече от това между Слънцето и Земята, което озадачава учените, но в същото време е добра база да научат повече за орбитите на планетите гиганти.

Размерите ѝ навеждат учените на мисълта, че тя се е формирала сравнително скоро. Планетата 2MASS 1155-7919 b орбитира около звезда на 5 милиона години, която е хиляди пъти по-млада от Слънцето. 

Изследователите са открили и нещо необичайно - планетата е отдалечена на огромно разстояние от звездата - около 600 пъти по-голямо от това между Земята и Слънцето. 

Специалистите се надяват, че бъдещите наблюдения ще разкрият загадката как планетата се е озовала толкова далече от звездата. Това ще им помогне да научат повече за орбитите на масивни планети.

Само по себе си откритието помага на астрономите да изследват процеса на формиране на газови гиганти