Китайски и американски учени откриха доказателства за циркулация между ядрото и повърхността на Марс отпреди 3,4 млрд. - 4 млрд. години, съобщи "Нейчър Астрономи". Следи от този процес са запазени на територията на древното езеро Еридания.

Открихме много на брой следи по релефа на Еридания, които показват, че този регион на Марс е представлявал зона на взаимодействие между скали от кората на планетата и вода от вътрешността й. Скалите са потъвали. В това отношение Марс е приличал много на Земята от архайската ера, когато тектоничната дейност още не е започнала, се казва в изследването на учените, ръководени от проф. Джоузеф Микалски. Те са работили със снимки и научни данни, получени от сондите "Марс глобъл сървейър", "Марс - Одисей" и МRO (Mars Reconnaissance Orbiter). 

Смята се, че в миналото в района на Еридания е имало древно езеро или малко море. Вниманието на астрономите е привлечено и от множеството вулкани, които са били активни в ранната епоха от съществуването на планетата. Микалски и колегите му са се заинтересували от множеството следи от вулканична дейност в района, който, предполага се, е бил под вода или под лед преди 3,5-4 млрд. години. Астрономите са успели да идентифицират 63 неизвестни досега вулкана и други следи от вулканична дейност на територията на Еридания - куполообразни обекти с необичайно тънък слой кора. Анализът е показал, че седиментните скали и свързаната с тях кора са се намирали във вътрешността. 

Сходни процеси са протичали и в други региони на Марс. Тези данни са в подкрепа на теорията за кръговрата между недрата и повърхността на планетата и геохимическата еволюция на Марс и Земята в ранните етапи от съществуването на планетите.