Учени засякоха най-голямата космическа експлозия досега - събитие толкова мощно, че е направило вдлъбнатина в космоса с размер 15 пъти по-голям от Млечния път.

Смята се, че експлозията е възникнала в свръхмасивна черна дупка в галактическия клъстер Офихус, който е на около 390 милиона светлинни години от Земята.

Симона Джакинтучи, от Военноморската лаборатория във Вашингтон и ръководител на проучването, описа взрива като астрономическа версия на изригването на вулкана в планината Сейнт Хелънс през 1980 г., което откъсна върха на вулкана.

„Ключовата разлика е, че експлозията в космоса е била в милиарди пъти по-голяма и е оставила вдълбнатина, която е 15 пъти по-обширна от нашата галактика", каза тя.

Галактическите клъстери са сред най-големите "структури" във Вселената, съдържащи хиляди отделни галактики, тъмна материя и горещи газове. В сърцето на Офихус има голяма галактика, която в себе си съдържа свръхмасивна черна дупка с маса, равна на 10 милиона слънца.

Въпреки че черните дупки са известни като тъмни бездни, които консумират всичко, което се приближи твърде близо, те също така изхвърлят и огромни количества материал и енергия.

Тези струи от материали и енергия се появяват, когато дискове от плазма се натрупат около нея, а когато вътрешният поток достигне определена граница, струите избухват в два перпендикулярни лъча, близки до скоростта на светлината.

В този случай учените смятат, че струята е била във формата на тесен лъч за определено разстояние, след което е ударила нещо в космоса, което е предизвикало свръхмасивната експлозия.

Максим Маркевич от Центъра за космически полети на Годард в НАСА и съавтор на проучването, сравняви процеса с въздушен поток, който пътува надолу по сламка, а в края ѝ се превръща в балон.

Първите намеци за гигантската експлозия бяха забелязани от рентгеновата обсерватория Чандра на Наса през 2016 г., която показа необичаен вдлъбнат ръб във въпросния галактическия клъстер.