Националната лаборатория на Департамента по енергетика в Айдахо си партнира с NASA, за да постави "издръжлив, мощен, независим от слънцето" реактор на Луната в рамките на следващите 10 години. Двете агенции в момента търсят предложения от външни партньори, за да стартират този амбициозен проект, като краен срок за подаване на документите е 19 февруари 2022 г., предава БГНЕС. 

Този хипотетичен реактор би помогнал за превръщането на Луната в извънземна база за изследване на Космоса от хора, включително бъдещи пилотирани мисии до Марс, казаха служители на агенцията. 

Източник: NASA

Поканата за предложения идва с някои основни насоки. Предложеният реактор трябва да бъде реактор, захранван с уран, тоест апарат, който може да раздели тежките атомни ядра на по-леки ядра, освобождавайки енергия като страничен продукт. Реакторът трябва да тежи не повече от 6 000 килограма, и да се побира в ракета с изброените по-горе размери. Той ще бъде сглобен на Земята, след което ще бъде изстрелян към Луната, където трябва да осигури 40 киловата непрекъсната електрическа мощност за 10 години. Реакторът също трябва да има температурни контроли, за да поддържа устройството хладно. 

Искането за предложения идва, докато NASA започва да ускорява своята програма "Артемида", която има за цел да създаде устойчиво човешко присъствие на Луната до края на десетилетието. Програмата, която планира да върне хората на Луната за първи път от 1972 г. насам, се оценява на около 93 милиарда долара.

Източник: Мениджър Нюз