Миналия месец астрономи обявиха, че в атмосферата на Венера са се натъкнали на мистериозен източник на фосфин – молекула, която тук, на Земята, се асоциира най-често с разлагането на органична материя. Няколко проучвания обаче, направени впоследствие, поставиха легитимността на находката под въпрос.

В момента все още не знаем дали в облаците на Венера има фосфин или не. Оригиналното проучване е включвало две независими наблюдения, направени върху сигнала от фосфина, но е възможно данните от едно от тях да са получени вследствие от неправилно калибрирани инструменти, а анализът им да е довел до образуването на нереалистично силен сигнал.

Ново проучване, публикувано в Astronomy & Astrophysics и включващо учени от оригиналния екип, продължава да търси признаци на фосфин върху облаците на планетата, но така и не ги открива. Само по себе си това не означава, че тази молекула не съществува на Венера – не е изключено тя да се среща в по-дълбоките пластове на облаците, а не над тях.

По-сериозният недостатък на оригиналното изследване обаче вероятно се крие именно в анализа на данните. Първоначално учените са използвали наблюдения, направени посредством телескопа „Джеймс Клaрк Максуел“ в Хавай. Именно така откриват сигнала от фосфин, макар и самите изследователи да не са 100-процента сигурни в своята находка. Ето защо те прибягват до помощта на по-чувствителния телескоп ALMA и отново откриват фосфин. Данните често са пълни с шум. Поради тази причина учените използват статистически анализ, за да потвърдят или отхвърлят наличието на сигнала – начинание, което далече не е безпогрешно.

Независим екип анализира повторно същите данни, използвайки същия метод, и, за съжаление, установява, че този подход произвежда няколко сигнала, които, макар и да изглеждат истински на пръв поглед, всъщност не са. Техният нов анализ изключва тези фалшиви сигнали и в края на краищата – не открива признаци за съществуването на фосфин. Той може да е някъде там – из атмосферата на Венера, но данните вече определено не са категорични.

На всичкото отгоре данните от ALMA се обработват повторно, тъй като екипът, направил наблюденията с този телескоп, са открили известни нередности в тях. Все още не е ясно по какъв начин те ще се отразят както на оригиналното, така и на новото изследване.

Нужни са още наблюдения, за да можем да потвърдим със сигурност дали тази молекула се среща в атмосферата на Венера или не.

Източник: IFLScience