Ръководителят на компанията за космически изследваня SpaceX Илон Мъск изрази мнение, че космическият кораб Starship на компанията може да извърши кацане на Луната с астронавти до 2024 г., съобщи Ройтерс.

На въпрос на потребител в социалната мрежа Twitter дали очаква корабът му да е готов да отведе екипаж на повърхността на естествения спътник на Земята през 2024 г., Мъск отговори: "Вероятно по-скоро”.

По-рано през седмицата главният инспектор на НАСА Пол Мартин заяви, че кацането на астронавти на Луната през 2024 г. е невъзможно отчасти поради забавяне на разработването на скафандри от следващо поколение.

Мъск предложи на ведомството помощ в разработката. През пролетта на 2019 г. НАСА обяви лунната си програма "Артемида", която ще протече на три етапа. Първият от тях предвижда безпилотен полет на космическия кораб "Орион" с тежката ракета-носител около Луната и връщането му на Земята. На втория етап ще бъде осъществен пилотиран полет около естествения спътник на Земята. В третата фаза на мисията НАСА планира астронавти да кацнат на Луната през 2024 г. и след това да ги изпрати на Марс към средата на 30-те години на века.

Източник: Мениджър Нюз