Астрономи откриха звезда, летяща през Млечния път, която е толкова странна, че според тях тя най-вероятно е била изхвърлена от необичайно събитие, подобно на свръхнова.

Звездата – бяло джудже, намиращо се на около 1430 светлинни години, и наречено SDSS J1240+6710 (за кратко Докс) – се движи с около 250 километра в секунда срещу посоката на въртене на галактиката. Но това не е най-странното нещо в случая.

Химическият състав на Докс е изключително необичаен – до такава степен, че според учените звездата най-вероятно е била изхвърлена с мощна скорост от експлозия тип свръхнова, която не сме виждали до момента.

Белите джуджета са компактни звезди с маси, сравними с тази на Слънцето, но с радиуси стотици пъти и светимост съответно десетки хиляди пъти по-малки от слънчевите. Тези самотни обекти не избухват в свръхнова – те просто продължават да съществуват като бели джуджета и бавно, но сигурно, се охлаждат за период от милиарди години. Химическият им състав е сравнително добре познат – атмосферата на повечето е създадена основно от водород и хелий (с малко въглерод и кислород).

През 2015-а обаче астрономите откриват Докс – необичайно бяло джудже с ниска маса, която е около 40 процента от тази на Слънцето. Спектроскопичен анализ показва, че в атмосферата му има кислород (със следи от магнезий, неон и силиций), но не и водород или хелий.

Това привлича любопитството на учените. Ето защо Борис Генике от Университета на Уоруик решава да извърши свои спектроскопични наблюдения с помощта на телескопа „Хъбъл“. Това, което открива, е още по-странно. Атмосферата на Докс съдържа следи от въглерод, натрий и алуминий. Тези елементи се образуват по време на късните етапи на свръхнова – „желязната група“ елементи желязо, никел, хром и магнезий също липсват. Сякаш свръхновата е започнала, но постепенно е отшумяла.

Когато екипът изчислява скоростта на звездата, те установяват, че тя се движи изключително бързо. Тогава нещата започват да си идват на мястото.

„Звездата е уникална, тъй като притежава всички ключови характеристики на бяло джудже, но има много висока скорост и състав, които не пасват на ниската ѝ маса“, обяснява Генике. - Химическият ѝ състав е белег за ядрено изгаряне, ниска маса и много висока скорост – всички тези факти подсказват, че най-вероятно е дошла от някакъв тип близка бинарна система и е претърпяла термоядрено възпламеняване. Вероятно става дума за някакъв тип свръхнова – такава, каквато не сме виждали досега.“,

Изследването е публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.