Едва ли има човек, който да не обича да се любува на невероятните снимки на космоса. Понякога обаче астрономите (и в частност екипът от рентгеновата обсерватория „Чандра“ на NASA) успява да погъделичка и слуха ни, като превръща данните, събрани за космическите обекти, в звук. Точно това се случва със Стрелец А* - свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път.

Миналата седмица екипът Event Horizon Telescope представи първата директна снимка на този невероятен обект, разположен в сърцето на нашата галактика. И сега можете и да го чуете.

Разликата в силата на звука проследява промените в яркостта на материала около хоризонта на събитията на Стрелец А*. Хоризонтът на събитията всъщност е „повърхността“ на черната дупка – границата, от която няма връщане назад. Веднъж щом нещо я пресече, то не може да се измъкне от черната дупка (това важи дори и за светлината). Материалът в близост до черната дупка се движи по-бързо от онзи, разположен по-далече от нея – това е представено посредством по-високи честоти.

Сонификацията е създадена така, че да предостави 3D стерео звук.

Стрелец А* се намира на около 27 000 светлинни години от нас. Нейната маса е около 4,1 млн. пъти по-голяма от слънчевата. Черните дупки са масивни, но и изключително плътни. Цялото изображение, което виждате по-горе, би успяло да се помести в рамките на орбитата на Меркурий. За да можем да зърнем нещо толкова (относително) малко, се нуждаем от телескоп с размера на Земята. Не разполагаме с такъв, но можем да се възползваме от един доста хитър трик във физиката и да накараме множество различни наземни телескопи да работят в тандем така, сякаш са едно цяло. Точно това успява да направи екипът на Event Horizon Telescope. Прецизността на крайния резултат е толкова висока, че новополученият „телескоп“ би могъл да зърне поничка на повърхността на Луната.

Източник: IFLScience