През април 2019 г. астрономите разкриха едно от най-големите научни постижения на човечеството - първото в историята изображение на черна дупка. Сега, благодарение на нова техника за машинно обучение, която е избистрила изображението, можем да се насладим на една нова версия и М87* никога не е изглеждала по-добре.

След тази първа историческа публикация получихме и първото изображение на нашата собствена свръхмасивна черна дупка, Стрелец А*, която се намира в центъра на Млечния път, но когато М87 беше обработена през 2019 г., за обикновения наблюдател, който може би не знаеше какво да очаква, тя беше малко... размазана.

Това ново изображение, преработено с изкуствен интелект, показва по-добре тъмната централна област на обекта и неочаквано тесния ярък пръстен на излъчване от горещия газ, който пада в черната дупка. Участващите изследователи искат да подчертаят, че в случая не се използва изкуствен интелект за запълване на празнини, както правят някои смартфони, за да увеличат възможностите на камерата си за изображения, а по-скоро се използват оригиналните данни от съвместната работа на Event Horizon Telescope (EHT) и се прекарват през новоразработената им програма, за да представят пълната разделителна способност на EHT.

"С нашата нова техника за машинно обучение, наречена PRIMO, успяхме да постигнем максималната разделителна способност на сегашния масив", казва в изявление водещият автор Лиа Медейрос, първоначален член на сътрудничеството с EHT.

"Тъй като не можем да изучаваме черните дупки отблизо, детайлите в изображението играят решаваща роля за способността ни да разберем тяхното поведение. Ширината на пръстена в изображението сега е по-малка около два пъти, което ще бъде мощно ограничение за нашите теоретични модели и тестове на гравитацията."

Съпоставка на оригиналната снимка на M87*, съставена чрез данни от EHT, и тази, която е реконструрана с помощта на PRIMO. Източник: L. Medeiros (Institute for Advanced Study), D. Psaltis (Georgia Tech), T. Lauer (NSF’s NOIRLab), and F. Ozel (Georgia Tech)

"Имам усещането, че наистина го виждаме за първи път", допълва Медейрос. 

Според нея екипът планира да използва машинно обучение и върху други изображения на небесни обекти, включително и за черната дупка в центъра на нашата галактика Млечен път.

Изследването е публикувано в The Astrophysical Journal