Днес в 16:00 ч българско време Европейската южна обсерватория ще представи на света нова информация, свързана с Млечния път.

Никой няма представа за какво точно става дума, но ако изхождаме от досегашните им занимания, определено ни очаква нещо грандиозно. Резултатите, които ще бъдат представени, са от проекта Event Horizon Telescope (EHT), благодарение на който през 2019 г. видяхме първата въобще снимка на черна дупка.

Години наред EHT изучава сърцето на нашата галактика – Млечния път, която по всяка вероятност е дом на свръхмасивна черна дупка, известна като Стрелец А*.

Каквото и да са открили астрономите, според тях то е от съществено значение.

Прес конференцията ще бъде предавана на живо в 16:00 ч днес (на сайта на Европейската южна обсерватория) и ще бъде последвана от събитие в YouTube, в което ще участват шестима астрономи от различни кътчета на света. Нещо повече – анонсът ще бъде придружен от „обширни подкрепящи аудиовизуални материали“.

Ако астрономите са успели да произведат първата директна снимка на хоризонта на събитията на Стрелец А*, то това е събитие, което не бихте искали да пропуснете.

Черните дупки са изключително трудни за фотографиране, тъй като те буквално са невидими и абсорбират цялата електромагнитна радиация. Единственото, което потенциално бихме могли да зърнем, е хоризонтът на събитията – т.е. очертанията на черната дупка, мястото, където светлината вече не може да се измъкне от нейните гравитационни сили.

Стрелец А* обаче е замъглена от облак от прах и газ, което я прави особено трудна за изучаване.

Ако астрономите са успели да заснемат нейния хоризонт на събитията, то той вероятно ще наподобява сияеща поничка. Това е акреционният диск на черната дупка – пръстен от газ и прах, който, докато попада в бездната, излъчва екстремна радиация.

Хоризонтът на събитията на черната дупка M87*. Източник: EHT Collaboration

Според прес съобщението на Европейската южна обсерватория можем да очакваме нещо „революционно“ – учените използваха приблизително същите думи, преди да обявят и първото директно изображение на черна дупка през 2019 г. И по-специално – на тази в центъра на галактиката M87. Масата ѝ е 6,5 млрд. пъти по-голяма от слънчевата, а нейният хоризонт на събитията е с радиус около 20 млрд. км. Директното фотографиране на подобно нещо е сравнимо с наблюдението на 1-милиметров обект от 13 000 км разстояние.

Стрелец А* се намира много по-близо до нас – в сърцето на нашата собствена галактика. Тази черна дупка обаче е сравнително по-малка (спрямо останалите свръхмасивни черни дупки) – едва 4,3 млн. пъти по-голяма от Слънцето. Успяваме да я засечем просто защото се намира относително по-близо до Земята, отколкото M87*.

И така, ако астрономите най-накрая са успели да заснемат хоризонта на събитията на Стрелец А*, то това наистина ще е историческо събитие.

Източник: Science Alert