Когато един ден открием извънземни форми на живот (всъщност ако), ще бъдем изправени преди дилемата дали да осъществим контакт с тях или не (ако, разбира се, те не са направили първата крачка).

През годините известният физик Мичио Каку многократно е изказвал позицията си по този въпрос. Той смята, че ако се натъкнем на извънземни, трябва да бъдем особено предпазливи по отношение на осъществяването на контакт. В ново интервю пред The Guardian Каку допълва, че това е „ужасна идея“.

„Скоро ще разполагаме с телескопа Уеб в орбитата [около Земята] и ще можем да наблюдаваме хиляди планети. Ето защо си мисля, че шансовете да осъществим контакт с извънземна цивилизация са доста големи - казва Каку. – Някои мои колеги вярват, че трябва да се свържем с тях. Според мен това е ужасна идея. Всички знаем какво се случва с Монтезума, когато се среща с Кортес в Мексико преди стотици години.“

В случай че не знаете, испанските сили, ръководени от Кортес, избиват невъоръжените ацтеки, докато „кръвта на воините не потича като река“, което не звучи като особено обещаващо, ако така протече и първата ни среща с извънземни. В миналото Каку е обяснявал по-подробно позицията си по темата – според него извънземните форми на живот ще са предимно миролюбиви (като се има предвид, че сигнатурите, които по всяка вероятност ще засечем, ще са на цивилизации, които са хиляди или дори милиони години по-напред от нас в технологично развитие). Това обаче не означава, че трябва да рискуваме и да анонсираме присъствието си във Вселената.

„Не можем да поемаме този риск. – казва той през 2018-та. Не трябва да се опитваме да рекламираме съществуването си на извънземни форми на живот в открития космос, тъй като не знаем какви са намеренията им.“

Според него опасността произхожда от това, че сами по себе си извънземните няма да са „зли“ – по-скоро шансът да им пука за нас е минимален. Каку съпоставя нашето разположение във Вселената с това на сърна в гора. Въпреки че ловците представляват заплаха за животното, истинската опасност произлиза от разработчиците, които искат да асфалтират гората и да унищожат околната среда.

„Всъщност ако прочетете „Война на световете“, ще видите, че марсианците в основополагащия роман на Хърбърт Уелс не са зли в пълния смисъл на думата - не искат да ни измъчват и да причиняват всевъзможни варварски неща на човечеството. Не, ние просто сме на пътя им“, казва още прословутият физик.

Източник: IFLScience