Астрономите смятат, че Луната се е образувала, когато космически обект с размера на Марс е ударил младата Земя преди милиарди години. Как и кога точно? Все още не знаем със сигурност. Като цяло обаче се приема, че събитието е настанало преди около 4.51 млрд. години – приблизително 140 млн. години след раждането на Слънчевата система.

Според нови изчисления, направени от немски учени обаче, Луната вероятно е малко по-млада – на около 4,425 млрд години – плюс-минус 25 млн. години. Т.е. 85 млн. години по-млада, отколкото предполагахме първоначално.

Фактът, че нито една от скалите, открити на повърхността от шестте мисии на „Аполо“ и трите съветски робота, не са достатъчно стари, е основна пречка при датирането на Луната. Дълго време нашият спътник е бил покрит от океан от магма, дълбок до 1000 км. Ако искаме да разберем колко стара е Луната, първо трябва да открием колко дълго време е съществувал този магмен океан.

„Резултатите от нашия модел показват, че магменият океан на Луната е съществувал доста дълго – били са му нужни почти 200 млн. години, за да се втвърди изцяло и да образува скалистата обвивка“, която виждаме днес, коментира Максим Морис от Германския аерокосмически център (DLR).

Ако моделът на германските изследователи е верен, то скалите по повърхността на Луната най-вероятно са се втвърдили по различно време (т.е. вероятно малко или много ще се различават по състав). Екипът е успял да създаде модел на скалната композиция и възрастта на скалите. Впоследствие учените сравняват резултатите с истинските лунни скали. Именно тогава получават новата възраст на Луната.

Изследването е публикувано в Science Advances.