Китай твърди, че нейният гигантски телескоп „Скай Ай“ (Sky Eye) вероятно е засякъл сигнали от далечна извънземна цивилизация. Поне това гласи наскоро публикувано (и впоследствие изтрито) съобщение на китайски учени.

Астрономи от Пекинския педагогически университет са открили „няколко случая на потенциални технологични следи и извънземни цивилизации отвъд пределите на Земята“, гласи новината, публикувана на 14 юни в Science and Technology Daily, официалния вестник на китайското Министерство на науката и технологиите.

Сигналите са засечени от 500-метровия FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope) в Китай – най-големият радиотелескоп в света, чийто прякор е „Скай Ай“ (небесно око).

През 2019 г. телескопът започва да търси радио сигнали из дълбокия космос, които биха могли да подскажат за съществуването на извънземен живот. След като през 2020 г. преглеждат данните, изследователите твърдят, че откриват два подозрителни теснолентови и потенциално изкуствени радиосигнала.

Впоследствие през 2022 г. целенасочено проучване на известни на човечеството екзопланети открива друг странен теснолентов радиосигнал.

Принципно подобни радиовълни се използват единствено от човешките самолетни апарати и сателити. Съответно те биха могли да бъдат образувани от извънземна технология. Откритията на учените обаче са предварителни и докато анализът не бъде завършен напълно, не трябва да се възприемат за чиста монета.

„Съществуват няколко теснолентови електромагнитни сигнали, засечени преди време, и в момента екипът ги проучва допълнително – казва Занг Тонджи, главният учен в Изследователската група за търсене на извънземни цивилизации в Киттай, която е част  от Пекинския педагогически университет. – Вероятността тези подозрителни радиосигнали да представляват своеобразно радио смущение също е много голяма и това трябва да бъде потвърдено и отхвърлено. Процесът може да е дълъг.“

След публикацията съобщението започна да циркулира из китайската социална мрежа Weibo и бе разпространено и от няколко местни медии. Причините за внезапното му изтриване остават неясни.

Това не е първият път, в който учени са озадачени от радиовълни, идващи от дълбокия космос. През август 1977 г. изследване, извършено от телескопа „Биг Иър“ (Big Ear) на Държавния университет на Охайо засече изключително силно едноминутно електромагнитно изригване. Неговите честоти бяха такива, че учените подозираха, че вероятно е дело на извънземна цивилизация.

Впоследствие учените претърсват отново региона, но не откриват нищо. По-късно изследване предполага, че сигналът вероятно е дошъл от подобна на Слънцето звезда в съзвездието Стрелец. И все пак до ден днешен източникът на сигнала остава мистерия.

Източник: Science Alert