Китай завърши процеса по цялостното заснемане на Марс и изпълни основната мисия на роботизирания космически апарат „Тянвън-1“.

Китайската корпорация за аерокосмическа наука и технологии (CASC) обяви успеха в сряда в китайската социална медия Weibo. Благодарение на мисията са извършени снимки с MD (medium definition) качество на цялата планета, както и няколко с HD (high-definition), които се отличават с невероятна детайлност и ярки цветове.

Кратерът на върха на 18 000-метровия Аскреус Монс - голям щитовиден вулкан, Източник: CNSA

„Тянвън-1“ (което в превод на български означава "В търсене на божествената истина") бе изстрелян през юли 2020-та. Той се състои от спускаем модул и 6-колесен роувър.

Валес Маринерис. Основата на каньона потъва на близо 12 км в околните равнини. Източник: CNSA

След като достигна Марс през февруари 2021 г., „Тянвън-1“ направи първото си селфи. Оттам насетне апаратът сканира и заснема повърхността на Червената планета. По време на повече от 1344 орбити събира над 1040 гигабайта сурови данни. Според Китай те ще бъдат публично достъпни.

Сред данните откриваме забележителни снимки с висока резолюция в някои от най-важните и интересни кътчета на планетата, включително Валес Маринерис (по-горе) - гигантска система от каньони, най-голямата в Слънчевата система.

Южният полюс. Източник: CNSA

Китай заснема и марсианския южен полюс. Това е особено интересна част от планетата, тъй като именно тук откриваме обширно субледниково езеро със солна вода. По всяка вероятност именно тук ще открием доказателства за живот на нашия планетарен съсед.

Източник: IFLScience